Kommunen: Dybt ulykkeligt for Jan Hansen

17. dec 2012, 13:10
Kolding Kommune siger, de har fulgt reglerne

"Det er en dybt ulykkelig situation for Jan Hansen og hans familie. En situation som flere tusinde danskere står i på grund af den stramme lovgivning på sygedagpengeområdet," lyder det fra Lasse Kamp, arbejdsmarkedschef i Kolding Kommune.

Jan Hansen på 56 år er ramt af både slidgigt og svære mén efter kræftbehandling, så han har levet af flydende energidrik siden 2010.

Men hans sygedagpenge stoppede sidste år i september, fordi kommunen forlangte, at han skulle have opereret sine kuskefingre, før de kunne begynde at se på hans ansøgning om førtidspension.

Kuskefingrene kommer i vejen

Kuskefingre betyder, at fingrene gradvist bliver mere krumme. Jan Hansen har haft det i mange år, mens han arbejdede. Operationerne har på grund af ventetid taget næsten et år. Imens har Jan Hansen ingen indtægt.

Kolding Kommune henviser til, at Jan Hansen og 3F klagede over afgørelsen. Men Kolding Kommune fik medhold i Beskæftigelsesankenævnet.

”Vi kunne med andre ord altså ikke forlænge hans sygedagpenge, for så ville vi ikke overholde reglerne, som er vedtaget i Folketinget,” siger Lasse Kamp.

Jobcenterchefen siger, at Kolding Kommune har gjort skiftende regeringer opmærksomme på problemerne med, at syge lades tilbage uden indtægt.

Den forklaring køber Jan Larsens sagsbehandler i 3F ikke fuldstændig. Per Laursen mener ikke, at det er lovens skyld, at det har taget snart halvandet år, fra Jan Larsen mistede sine sygedagpenge.

Jan Hansen var færdigopereret i maj, og arbejdsprøvningen kom først i gang i juli, og derefter har Jan Hansen kæmpet sig gennem snart seks måneders arbejdsprøvning.

Men ifølge Kolding Kommune har det lange forløb været nødvendigt, fordi Jan Hansen havde været sygemeldt og væk fra arbejdsmarkedet i to år.

"Det er ikke lovgivningens skyld. Man kan jo se på Jan, at han er syg og svært medtaget efter kræften og slidgigten, og det står i hans papirer fra lægerne. Der er ingen grund til en arbejdsprøvning på seks måneder," siger Per Laursen.

Tager morfin hver dag

Jan Hansen går hjem efter arbejdsprøvningen og tager panodil eller morfin og sover efter arbejdsprøvningerne, fordi han får så ondt i ryggen.

Kolding Kommune siger, at der ved en opfølgning på afprøvningen, er opstået tvivl, om skånehensynene har været "optimalt tilgodeset", og der derfor er blevet taget flere skånehensyn og afprøvet flere hjælpemidler.

"De har hjulpet ham alt hvad de kan på kirkegården, hvor han arbejder. Men Jan Larsen står og maler en låge, der er lagt op på et hæve-sænkebord. Det er jo ikke en kontorarbejdsplads. Den arbejdsprøvning er jo helt Kafkask," siger Per Laursen.

faktaboks