Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kommune tager ledsager fra stærkt handicappet

8. jan 2020, 19:34
Esbjerg Kommune mente, at en mand, der kun kan sige fire ord, skulle være bedre til at udtrykke, hvad han ønskede af hans ledsagerordning. Derfor har de taget ordningen fra ham.

En udviklingshæmmet og handicappet mand på 27 år, der ikke kan sige mere end fire ord, har fået fjernet sin ledsagerordning. Ledsagerordningen betyder, at handicappede og udviklingshæmmede kan få op til 15 timers hjælp om måneden til eksempelvis at komme ud og spise eller til at tage på udflugter. Nikolaj brugte ordningen til at komme i biografen, købe gaver og komme i Legoland. 

Men det syntes Esbjerg kommune ikke, at den 27-årige borger længere skulle have mulighed for. Årsagen var, at manden ikke selv havde givet udtryk for, hvad han ønskede, at timerne skulle bruges til. Det skriver JydskeVestkysten.

LÆS OGSÅ: Styrelse glemte hundredvis af sager om arbejdsskader - Borgere måtte vente på erstatning i månedsvis

"Vi lægger vægt på, at du ikke selvstændigt giver udtryk for, hvad du ønsker at bruge ledsageordningen til. Vi er opmærksomme på, at det er ledsageren, som kommer med forslag. Vi vurderer, at du ikke efterspørger at komme ud til frit valgte aktiviteter. Vi vurderer derfor, at du ikke er omfattet af personkredsen til ledsageordning", skriver kommunen i et brev til den 27-årige mand.

Nikolajs mor er vred over beslutningen og har derfor kontaktet Esbjergs folketingsmedlem for Socialdemokratiet, Anders Kronborg, der ifølge avisen vil tage Nikolajs og hans ligestillede retssikkerhed op med partiets socialordfører Camilla Fabricius.

LÆS OGSÅ: Mystik om dansk firma - Pludseligt blev telefonen slukket

 - Nikolaj har også ret til et liv, og det tager man nu fra ham. Han kan sige fire ord; "mormor", "kæft", "ja" og "nej". Og de to sidstnævnte bytter han ind i mellem om på, så han bliver udadreagerende og frustreret. At kommunen så forlanger, at han selvstændigt skal give udtryk for, hvad han ønsker at bruge ordningen til, siger moderen til den jyske avis.