Kommune sletter kritiske oplysninger

24. nov 2011, 13:30
Syddjurs Kommune har forsøgt at slette kritiske oplysninger i dokumenter, som Avisen.dk har fået aktindsigt i. Kommunen følger ikke loven, siger ekspert. Amatøragtigt, siger fagforening. Kommune afviser kritikken.

Masser af sorte streger. Det er, hvad man bliver mødt med, når man læser de dokumenter om sygedagpenge, som Syddjurs Kommune har givet Avisen.dk aktindsigt i.

Men de sorte streger i dokumenterne er ikke så svære at fjerne endda, og bag overstregningerne gemmer sig masser af oplysninger, der kunne føre til negativ omtale af kommunen.

Vel at mærke oplysninger, som kommunen ifølge en ekspert ikke har nogen saglig grund til at fjerne.

Det gælder for eksempel oplysninger om, at kommunen har overdraget ansvaret for langvarige sygedagpengesager til private jobfirmaer, og at der har været 'meget lange sagsbehandlingstider' på tilkendelse af førtidspension.

Ekspert: Kommune følger ikke loven

”Det er ikke fortrolige oplysninger, men tværtimod noget man har krav på aktindsigt i. Kommunen skal ikke skelne mellem, om det er positive eller negative oplysninger for kommunen,” siger Oluf Jørgensen, ekspert i mediejura på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

”Kommunen følger ikke offentlighedsloven, som den skal,” konkluderer han.

I et andet tilfælde har kommunen lavet overstregninger i et afsnit, der handler om en motivationsundersøgelse blandt medarbejderne. Her har kommunen ladet oplysninger om medarbejdernes tilfredshed stå urørt hen.

Til gengæld er det forsøgt overstreget, at ”der ønskes mere anerkendelse, samt en større synlighed fra ledelsen”.

Dansk Metal: Amatøragtigt

Socialrådgiver i Dansk Metal Aarhus Viggo Rasmussen har svært ved at tro sine egne ører, da Avisen.dk fortæller ham om kommunens praksis med aktindsigt.

”Det giver virkelig anledning til at være mistænkelig overfor kommunens hensigter,” siger han. Viggo Rasmussen har været sagsbehandler for et medlem af Dansk Metal, der har haft særdeles dårlige oplevelser med kommunen.

”Desuden virker det amatøragtigt, at man forsøger at strege oplysninger på en måde, der kan fjernes igen,” siger han.

Kommunen: Har taget hensyn til forretningspartnere
Beskæftigelseschef i Syddjurs Kommune, Hanne Beyer, afviser kritikken.

”Vi har fjernet, hvad der skulle fjernes af hensyn til vores forretningspartnere. Det var der, vi mente, at skillelinjen skulle gå. Der er tale om interne arbejdspapirer, som vi ikke bør vise dig, og derfor har du ikke fået fuld aktindsigt,” siger hun til Avisen.dk.

Hun vil dog ikke forklare, hvorfor eksempelvis oplysninger om lange sagsbehandlingstider på førtidspension skal fjernes af hensyn til forretningspartnerne.

Generelt afviser hun at kommentere de oplysninger, Avisen.dk har kunnet læse bagom kommunens overstregninger.

”Det er oplysninger, du ikke har ret til aktindsigt i. Derfor har vi givet dig klagevejledning, hvis du er utilfreds med afgørelsen. Du har nu nogle oplysninger, som vi ikke har givet dig, så det kan jeg ikke svare på,” siger hun.