Kommune skjuler samarbejde med jobfirmaer

6. dec 2011, 11:30
Når sygemeldte borgere i Syddjurs Kommune bliver overdraget til private jobfirmaer, får de ikke besked om det. Det er ellers et klart krav i loven, påpeger ekspert.

'Du får ny sagsbehandler.'

Den besked har mange sygemeldte i Syddjurs Kommune fået efter en længere periode på sygedagpenge.

Hvad de ikke får at vide, er, at det er en sagsbehandler fra et privat jobfirma og ikke fra kommunen.

Vækker undren

Det viser flere sygedagpengesager fra Syddjurs, som Avisen.dk har gennemgået.De manglende oplysninger vækker undren hos flere borgere, fagforeninger og en lektor i socialret.

En af dem er Kim Larsen, der i sidste uge stod frem her på Avisen.dk.Lektor i socialret John Klausen fra Aalborg Universitet er klar i mælet:

Der skal sendes et brev

”Det er et direkte krav i loven, at kommunen skal informere borgeren skriftligt, når vedkommende henvises til en sagsbehandler, der er ansat af et privat firma og ikke af kommunen,” siger han.

”Hvis kommunens praksis er lovlig, hvorfor holder man det så skjult overfor de sygemeldte, at man samarbejder med de private firmaer?” spørger John Klausen.

Han understreger, at kommunen ifølge loven også burde vejlede de sygemeldte i, hvordan de kan klage over at være blevet overdraget til et privat firma.

Stor overraskelse hos fagforeninger

Blandt fagforeningerne i området har overraskelsen også været stor. Da Avisen.dk første gang kontaktede dem, var ingen klar over, hvem sagsbehandlerne fra de private jobfirmaer var. Det på trods af, at socialrådgiverne i fagforeningerne jævnligt er i kontakt med sagsbehandlerne.

Sagsbehandlerne fra de private jobfirmaer præsenterer sig nemlig, som var de ansat af kommunen i både breve og e-mails.[pagebreak]

Det var først, da Avisen.dk fik aktindsigt i en oversigt over medarbejderne i kommunens sygedagpengeafdeling - herunder hvem der er kommunalt ansat, og hvem der er ansat af de private firmaer – at fagforeningerne opdagede, at der var noget galt.

”Det kom som en stor overraskelse, da jeg fandt ud af, at den sagsbehandler, der har stået for flere af vores medlemmers sager, i virkeligheden ikke er ansat af kommunen, men af et privat firma,” siger Lena Albers, faglig konsulent i FOA Randers.

Samme melding lyder fra fagforeningen Dansk Metal.

I en tidligere sag, hvor en kommune havde undladt at oplyse borgeren om, at vedkommende var blevet overladt til et privat jobfirma, fandt Ankestyrelsen det ”meget kritisabelt”.

Borgmester: Vi gør opmærksom på det

Borgmester i Syddjurs Kommune, Kirstine Bille (SF), forstår ikke kritikken.

"Jeg er overrasket over, at de ikke er klar over det. Vi fortæller, at ISU/Varda [de private jobfirmaer, red.] er med i sagsbehandlingen."

Men blandt både de sygemeldte og de fagforeninger, Avisen.dk har talt med, var der ingen, der var klar over det. Hvornår er det, I gør opmærksom på det?

"Jeg kan ikke fortælle præcist, hvor det er, at vi gør opmærksom på det," siger Kirstine Bille.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Dorte Varda, direktør for Institut for Serviceudvikling, eller Jens Mygind, direktør for Varda Jobservice.

Krav i loven

”Henvisningen til en anden aktør skal være skriftlig. Personen kan klage over henvisningen til anden aktør.”

Det fremgår af bekendtgørelsen om private jobfirmaer, de såkaldte andre aktører.

Kilde: retsinfo.dk