FOKUS: OVERVÅGNING: Kommune overvåger hjemmehjælpere ulovligt

9. nov 2010
Gribskov Kommune overvåger sine hjemmehjælpere ulovligt med satellit, afslører Avisen.dk.

Gribskov Kommune overvåger hjemmehjælpernes færden i strid med loven.

Under dække af at ville sikre borgerne hurtigere hjælp i nødstilfælde, har Gribskov Kommune installeret GPS-tracking i hjemmeplejens biler. Men de ansatte har opdaget, at noget andet stikker under.

"Kommunen overvåger os med GPS'er. De kan se, hvor bilen er hvornår, hvor stærkt den kører, og hvor længe den holder stille. Det er ikke i orden. En kollega har fået en påtale for at køre for stærkt," siger en af 12 hjemmehjælpere fra Gribskov, som FOA har talt med, efter Avisen.dk kontaktede fagforeningen med viden om kommunens overvågningsudstyr.

 

Det var rygter

Otte af de 12 medarbejdere føler sig overvåget.

En hjemmehjælper fortæller, at hun blev skældt ud, fordi hun vendte for hurtigt tilbage fra sin rute, hvilket chefen kunne se via GPS-trackeren.

Flere af de ansatte oplyser, at de slet ikke har fået at vide, at der er blevet installeret GPS-udstyr i bilerne.

"Vi vidste det ikke i starten. Det var rygter, som cheferne til sidst måtte erkende. Vi opdagede det selv. Vi har endnu ikke fået noget på papir om det," siger en af de ansatte til FOA.

 

Dybt ulovligt

Ansatte skal informeres skriftligt, når man installerer overvågningsudstyr. Det siger jurist fra Aarhus Universitet Martin Gräs Lind.

"Det er desuden ulovligt, når en arbejdsgiver påstår, at han installerer GPS-tracking med det formål at sikre borgere i nød, men så rent faktisk bruger udstyret til også at overvåge personalet," siger Martin Gräs Lind.

Både han og ekspert i persondatabeskyttelse juraprofessor Peter Blume slår fast, at det er personovervågning, når en leder holder øje med, hvor stærkt en ansat kører i en firmabil ved hjælp af GPS.

 

FOA vil anlægge sag

Det får nu FOA til at overveje et sagsanlæg mod Gribskov Kommune.
"Foruden at være dybt uetisk, mener vi, at forholdene i Gribskov Kommune er ulovlige og vil overveje sagsanlæg mod den. Vi vil som minimum forlange, at formålet med udstyret skal være klart for enhver," siger formand for FOA Nordsjælland Lene Lindberg.

En ansat i hjemmeplejen oplyser til Avisen.dk, at medarbejderne af frygt for at miste deres job ikke tør klage over overvågningen.

Jurist fra Aarhus Universitet, Martin Gräs Lind, opfordrer Datatilsynet til at tage sagen op af egen drift.

 

-------------------------

HJEMMEHJÆLPERNE I GRIBSKOV KOMMUNE MENER:

  • "Det er et big brother samfund."
  • "Overvågningen er skide ubehagelig og usmagelig."
  • "Ofte når vi ikke at spise vores frokost, og en madpakke fra en varm bil er ikke god. Så kan jeg da godt forstå, at man må uden for ruten for at købe mad. Det er et ledelsesproblem, at de overvåger os."
  • "Overskrider jeg hastigheden, skyldes det, at jeg ikke kan nå mine opgaver. Overvågningen presser os endnu mere. Jeg er imod det. Det er sørgeligt med alt den kontrol. Det er sørgeligt, at cheferne ikke stoler på os."
  • "Det er OK. Min mand arbejder i et elektrikerfirma, der gør det samme. Det har jeg ikke noget imod."
  • "Det er helt fint. Jeg gør ikke noget, jeg ikke må."
  • "Kontrol er godt, men tillid er bedre."

Kilde: FOA
skjultitel