Thisted Kommune lukkede for Torben Hedegaards sygedagpenge efter at have modtaget et anonymt brev om, at han tager fotos og sælger dem via en Facebookside. Nu stævner 3F kommunen. Foto: Claus Bjørn Larsen/Fagbladet 3F

Kommune overvågede Torben på Facebook: Nu afgøres hans sag

8. jan, 14:41
Thisted Kommune tjekkede den sygemeldte Torben Hedegaards Facebook-profil - og stoppede derefter hans sygedagpenge. Nu skal retten afgøre, om kommunen må det.

Det bliver nu en civil domstol, der skal afgøre, om det var på sin plads, da Thisted Kommune stoppede for 3F’eren Torben Hedegaards sygedagpenge i oktober 2019.

Kommunen modtog i efteråret et anonymt brev om, at Torben Hedegaard tog fotos i sin fritid – fotos, som han tjente “fede penge” på via Facebook, som den anonyme person skrev i brevet.

LÆS OGSÅ: Borgere måtte vente på erstatning i månedsvis

Thisted Kommune har ikke ønsket at ændre på afgørelsen. Derfor har 3F nu på vegne af Torben Hedegaard valgt at stævne kommunen. Det skriver Fagbladet 3F.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Vi håber, vi kan komme lidt nærmere på, om der er en grænse i forhold til, hvad man som fleksjobber må have lov til at lave i sin fritid, oplyser Torben Hedegaards advokat, Mette Ridder, fra Advokaterne Ehmer Pramming

Som Fagbladet 3F tidligere har beskrevet, var Torben Hedegaard i et praktikforløb hos Jem og Fix og tæt på en afklaring til et fleksjob, da Thisted Kommune meddelte den 47-årig thybo, at hans sygedagpenge ville blive lukket.

Kommunen havde på baggrund af en anonym henvendelse tjekket Torben Hedegaards fotoaktiviteter via Facebook.

Her ud fra konkluderede kommunen, at fotoaktiviteterne sker “i et omfang der gør, at vi tvivler på, at dit samlede funktionsniveau er nedsat i en grad, der gør, at du ikke vil kunne være selvforsørgende på arbejdsmarkedet”.

Min hobby

Sådan skriver kommunen ifølge Torben Hedegaards sagsakter, som Fagbladet 3F har læst.

Han kan ikke selv forstå de konklusioner, som kommunen er nået frem til.

- Jeg har altid været åben over for Jobcentret omkring min hobby som fotograf. Jeg er ligefrem blevet opfordret til at gå ture, både af læger og fysioterapeuter, for så får ryggen det bedre, siger Torben Hedegaard, der har en anerkendt arbejdsskade i lænden og daglige smerter, der går op i nakken.

Ifølge advokat Mette Ridder er sagen principiel, fordi der ikke er nogle klare retslinjer for, hvad en borger må foretage sig i sin fritid, samtidigt med at man modtager fleksløn, sygedagpenge og lignende.

- Med Torben Hedegaards sag kan vi måske komme et skridt nærmere på en definition af en grænse, for det er urimeligt, hvis man altid skal være på vagt i forhold til, hvad man foretager sig i sin fritid, blot fordi man modtager offentlig forsørgelse, siger Mette Ridder.

- Og i Torben Hedegaards sag mener vi i øvrigt slet ikke, at han er i nærheden af den grænse, tilføjer advokaten.

LÆS OGSÅ: Simon ventede 15 år på erstatning efter arbejdsulykke - Så glemte styrelse hans sag

Torben Hedegaard havde håbet, at sagen ikke var endt med et retsligt efterspil:

- Jeg kan tydeligt mærke på min krop, at den bliver mere og mere stresset af at være i det offentlige system. Jeg frygter, at hele forløbet med sagen, forlænger det, og jeg er nervøs for, om jeg overhovedet magter et så langt og opslidende forløb, siger han.