Kommune overtræder menneskerettighederne

21. aug 2008
En kommune er blevet dømt for at have brudt menneskerettighederne i en sag om tvangsfjernelse af børn. Danmark er på niveau med en bananrepublik, siger advokat

Et forældrepar fra Sydsjælland har i denne uge fået Retten i Roskildes ord for, at deres menneskerettigheder blev overtrådt, da Stevns Kommune afgjorde, at deres lille pige skulle tvangsfjernes.

»For os bekræfter dommen, at kommunen har grebet sagsbehandlingen helt forkert an,« siger Pia Hauge Jacobsen, der er farmor til forældreparret.

Det var netop selve behandlingen af sagen, som forældrene trak kommunen i retten for. Ikke afgørelsen om tvangsanbringelsen.

»Dommen viser mig, at vi er kommet på bananrepublik-niveau, hvor vi bliver nødt til at bruge bestemmelsen om menneskerettighederne i stedet for at påkalde os dansk ret, som burde ligge langt over det europæiske menneskerettighedsniveau,« siger advokat Hanne Ziebe, der har kørt sagen for forældrene.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Kommunen kontaktede advokaten den 27. december og bad hende mødes med kommunens børneudvalg den 4. januar, altså med syv dages varsel. Blot 45 minutter før mødet den 4. januar fik advokaten fuld aktindsigt i alle sagens papirer, og hun kunne derfor ikke nå at tale om sagen med forældrene. Dermed kunne hun heller ikke repræsentere dem ordentligt.

Det, mener retten, er et brud på menneskerettighederne.

Forældre har rettigheder

»Dommen betyder, at vi skal have helt nye retsgarantier på det her område. Kommunerne skal begynde at tage tvangsfjernelsessagerne alvorligt. Lige nu er det ikke alle kommuner, der har kvalificeret personale,« siger advokaten, der har brugt to år på sagen.

Hos Socialrådgiverforeningen ser konstitueret formand Bettina Post dommen som en vigtig påmindelse om, at det ikke kun handler om at varetage barnets tarv så hurtigt som muligt;

»Selvfølgelig skal vi varetage barnets tarv, som Serviceloven, politikerne og folkestemningen siger, men vi skal også huske, at vi ikke skøjter hen over forældrenes rettigheder i vores iver efter at være handlekraftige,« siger Betting Post.

Den lille pige er indtil videre tvangsfjernet i et år, indtil kommunens beslutning skal tages op igen. Dommen kommer også til at betyde, at en sjusket sagsbehandling i kommunerne kommer til at koste dyrt i erstatninger. Pigens forældre er nu i gang med en erstatningssag.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Stevns Kommune.

faktaboks