38-årige Anne Marie Geisler Andersen (R) er medlem af Esbjerg byråd. Hun har tidligere siddet i Folketinget og været medlem af Københavns Borgerrepræsentation. Foto: Steen Borgaard/Folketinget

Kommune giver ansatte ulovlig mundkurv på: "Helt vildt"

12. sep 2019
Det er i direkte strid med loven siger ekspert, når en kommunal leder på en temadag sender budskaber som ”Gå ikke den politiske vej”, ”... kend også din plads” og ”Hold dig fra pressen”.

De ansatte i Esbjerg Kommune tør ikke udtale sig om et oplæg, som de har hørt i embeds medfør.

LÆS OGSÅ: Godt nyt til Ellemann-Jensen: Sejrer over Mette F.

Det konkluderer byrådspolitiker Anne Marie Geisler Andersen (R), efter hun forgæves har forsøgt, at få nogle af deltagerne på en temadag til at stå frem.

På temadagen deltog et par hundrede ansatte under Esbjerg Kommunes Borger & Arbejdsmarked, og de fik ifølge Ugeavisen Esbjerg mundkurv på, da en kommunal chef viste et powerpointshow, hvor der blandt andet stod ”Hold dig fra pressen”.

Nu vil ingen hverken snakke med politikeren eller ugeavisen.

- Det er jo helt vildt, så må man virkelig føle sig kuet. Jeg kan næsten få helt ondt i maven. Hvis vi ikke kan få åbenhed om, hvordan tingene foregår, og ikke alle ved, at det er ok at ytre sig, så har vi et problem. I et demokrati er det nødvendigt, at folk tør give deres mening til kende og deltage i den offentlige debat, siger Anne Marie Geisler Andersen.

LÆS OGSÅ: Kæmpe brøler før DR-program: ”En tanketorsk”

Oluf Jørgensen, jurist og offentlighedsrådgiver ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, er klar i mælet og siger til Ugeavisen Esbjerg, at det er i direkte strid med loven.

- Det kan en leder ikke sige. Det er jo en leder, der henvender sig til medarbejdere i kommunen, og det er i strid med de retsprincipper, der gælder for offentlig ansattes ytringsfrihed. Så det ser ikke godt ud, siger Oluf Jørgensen og kan godt forstå, hvis deltagerne på mødet tøver med at fortælle om det.

Oluf Jørgensen kalder det en "befaling" og at det er i "lodret strid med offentlige ansattes ytringsfrihed", når en leder skriver ”Gå ikke den politiske vej”, ”Vær ikke bange for at tilkendegive uenighed, men kend også din plads” og ”Hold dig fra pressen”.

Anne Marie Geisler Andersen fortæller til Ugeavisen Esbjerg, at hun har henvendt sig til direktøren for kommunens Borger & Arbejdsmarked, Lise Willer, som afviste hende med, at hun "ikke skulle køre det op".

LÆS OGSÅ: Pårørende i chok: Lig båret forbi spisesal