Kommunalt ansat stjal 1,2 millioner af kassen

4. jul 2013
En kvindelig ansat i ydelsescentret under Roskilde Kommune har tilstået at have stjålet over en million kroner af kassen. Kvindens job var at overføre ydelser til kommunens syge og arbejdsløse, men hun overførte også penge til sin egen bankkonto.

Torsdag eftermiddag falder der dom i en opsigtsvækkende sag ved Retten i Roskilde.

På anklagebænken sidder en midaldrende kvinde, der tidligere har været ansat i ydelsescentret under Roskilde Kommune. Tidligere fordi hun har tilstået at have stjålet 1.244.237,00 kroner af kommunekassen.

Ifølge politiet har kvinden lavet hele 56 overførsler til sin egen bankkonto i perioden marts til juli 2012. Penge, der kommer fra samme konto, som kommunen overfører penge til syge og arbejdsløse borgere fra.

Ifølge en retsmødebegæring, som Avisen.dk har fået indsigt i, lød sigtelsen i sin tid på mandatsvig.

Kvinden blev sigtet, fordi hun "for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding" har brudt straffeloven og gjort sig skyldig i, at Roskilde Kommune har lidt et stort tab.

Hvad pengene er blevet brugt på, står der ingenting om i begæringen, men det ventes kvinden at forklare i retssalen i eftermiddag.

Ingen sløs med sikkerheden her

Administrationschef Maria Tvarnø, der var chef for kvinden, vil ikke gå i detaljer om den konkrete sag, men hun vil gerne udtale sig generelt om den kontrol, Roskilde Kommune fører med de ansatte i ydelsescenteret, hvor hun arbejdede.

"Vi har et godt ledelsestilsyn, der blandt andet består af stikprøver hver måned. Fem procent af samtlige sager på et område er omfattet af kontrollen, hvilket kan lyde af lidt, men det svarer faktisk til næsten en fuldtidsstilling," forklarer chefen.

Hun afviser, at kommunen har sløset med sikkerheden.

"Vi har både retningslinjer og stop-mekanismer i vores systemer, der gør det meget svært at stjæle af kassen. Store engangsbeløb er det særlig vanskeligt at stjæle. For eksempel skal regninger på over 50.000 kroner forbi en leders bord for at blive godkendt," siger Maria Tvarnø.

Ledelsen i Roskilde Kommune har især nyansatte under lup.

"I den første tid af deres ansættelse er der en særlig kontrol af deres arbejde og herunder transaktioner. Vi er meget åbne omkring kontrollen, som vi mest af alt praktiserer for at kvalitetssikre sagsbehandlingen og undgå administrative fejl, men kontrollen medvirker helt klart også til at forebygge forsøg på bedrageri," vurderer hun.

Kreativ og dumdristrig

Det er langt fra første gang, at en offentligt ansat knaldes med fingrene i kagedåsen.

For et år siden var den gal i Gladsaxe Kommune. En ansat i Borgerservice fik 18 måneders fængsel, hvoraf de tre var ubetingede, fordi kvinden havde overført knap to millioner kroner til sin egen konto.

Også her blev pengene overført drypvis. Ifølge politiet brugte den 52-årige dem på tøj, sko, gæster og gaver plus en dyr husleje.

Og Maria Tvarnø fra Roskilde Kommune ved, at det vil ske igen.

"Hvis folk vil snyde og bedrage, så kan de. Men du skal være både kreativ og yderst dumdristig, for i sidste ende vil du blive opdaget," siger hun.

Selvom bedrageriet i Roskilde lader til at være opklaret, er den kommunale leder gul og blå af ærgrelse.

"Jeg er meget ærgerlig over sagen af to grunde. For det første synes jeg, at det er strengt at stjæle skatteborgernes penge. For det andet skaber en sådan situation et tillidsbrud i forhold til teamet af kolleger, og det udløser en vældig stor belastning på arbejdspladsen," siger hun.

"Ingen kommentarer"

Avisen.dk har talt med kvindens advokat, og hverken han eller den tidligere kommunalt ansatte vil kommentere sagen, inden der er afsagt dom.

Sagen ventes at blive behandlet som en tilståelsessag. Forsvarsadvokaten lover, at kvinden vil afgive en forklaring på, hvad der fik hende til at stjæle over en million af den fælles kasse.