Chefredaktør: Kommer underbetalte kinesere på positivlisten?

15. dec 2019

De radikale fejrede i kølvandet på finansloven den landvinding, partiet mener, det er, at flere faggrupper fra udlandet kan arbejde i Danmark. På ordnede vilkår. Det lyder egentlig fornuftigt nok.

Ovenpå Fagbladet 3Fs strålende (og deprimerende) afsløring af systematisk misbrug af de gældende regler i den såkaldte beløbsordning, skulle man måske tage luft ind. Kinesere hyret ind i restaurationsbranchen knokler mange timer hvert døgn på restaturanter i Danmark. Nogle skal sågar leve og sove på et gulv, inden næste tjans oprinder.

Den eneste måde det afsløres på, er ved vedvarende journalistisk benarbejde. Igen, må man sige. Akkurat som med andre grumme kortlægninger den senere tid. Det er desværre sjældent ved proaktiv myndighedskontrol, at social dumping og forkastelige arbejdsvilkår afdækkes.

Derfor må vi se bedre efter - og starte med den virkelighed, der er. Frem for troskyldigt at videreføre arbejdsgiveres messekor om mangel på arbejdskraft.

Det er desværre sjældent ved proaktiv myndighedskontrol, at social dumping og forkastelige arbejdsvilkår afdækkes.
Nicolai Kampmann

Det duer ikke at være så bekymret for arbejdsgivernes udfordringer uden også at gå dem på klingen, om hvordan de rent faktisk opfører sig. Ja, gu er der forskel på en it-direktørs behov og en restaturatørs spekulation. Men hvem er det mest synd for, når lønvilkår dumpes og vi spiser kinesisk med øjnene lukkede? Er det synd for samfundet? For kineserne? Eller politikerne?

Måske os alle sammen.

Et andet frisk eksempel er "Working Holidays". Her har Netavisen Pio beskrevet, hvordan unge fra bl.a. Argentina  arbejder under termen "Holiday"?! Kan det være meningen? Og hvem profiterer af det? Wolt og Happy Helper, som leverer services inden for udbringning og rengøring. Områder, som er møgsvære at organisere, og hvor arbejderne ofte er en-persons aktører, som det ikke er muligt kollektivt at dække.

Det er vældig fleksibelt, og skaber et alternativt og ofte gråt arbejdsmarked. På digitale arbejdsplatforme hyres unge udlændinge som selvstændige. Dermed kan de aflønnes via honorar uden rettigheder som pension eller løn under sygdom.

LÆS OGSÅ: Vi skal ikke være til grin for vores egne penge

Når jeg er så uvenlig at inddrage de radikale i denne udfordring - partiet har dog ikke ansvaret for myndighedskontrollen - er det fordi, vi så sjældent hører indignationen over disse vilkår på vores arbejdsmarked. Til gengæld skal fagbevægelsen stå model til en hel del radikalt for ikke mere medvilligt at åbne op for nye kolleger.

Sagen er bare den, at de organiserede danskere ikke oplever megen kollegaskab. Det var blandt andet det, der gik galt på Nørrebro i stillads-sagen. Her smuttede litauiske arbejdere forbi og gik i gang på en byggeplads, hvor myndighederne ikke hurtigt nok rykkede ud. Resten er dårlig historie, men det er grotesk, hvis forargelsen kun skal gå på dem, der gik alt for drastisk til værks mod stillads og biler.

Vi hører sjældent indignation over disse vilkår på vores arbejdsmarked. Til gengæld skal fagbevægelsen stå model til en hel del radikalt for ikke mere medvilligt at åbne op for nye kolleger.
Nicolai Kampmann

Der er gudskelov fin opbakning til finansloven og øgede initiativer mod social dumping og en skærpet bødestraf til virksomheder, der har ansatte uden orden i papirerne. Så mangler vi bare den samme omsorg for underbetalte kinesere, argentinere og litauere, som skal tilfalde de arbejdsgivere, der sulter efter arbejdskraft.