20200818-191254-L-1920x1244we
Hvis der var valg i dag, ville Socialdemokratiet stå til at få 59 mandater, viser den seneste meningsmåling (Arkivfoto).

Kommentatorer: Det går forrygende for S et år efter valget

19. aug 2020, 14:03
Hvis der var valg i dag, ville Socialdemokratiet stå til at få 59 mandater, viser den seneste meningsmåling.

Efter at have været lidt mere end et år i regering står Socialdemokratiet "utrolig godt" ifølge politisk kommentator og journalist på Altinget Erik Holstein.

- Det har vist sig at være en regering, der har været helt ekstremt velforberedt. Den har vist en betydelig grad af vilje til at sætte sig igennem politisk - også overfor embedsværket.

- Det er jo den mest strategisk tænkende regering, vi har haft, i hvert fald siden Anders Fogh Rasmussen (V, statsminister fra 2001-2009, red.), siger han.

I den seneste meningsmåling fra analyseinstituttet Voxmeter står socialdemokraterne til at få 32,9 procent af stemmerne. Det svarer til 59 mandater. Derimod står et parti som Venstre til at få 17,8 procent, hvilket vil udløse 32 mandater.

Regeringspartiets popularitet i meningsmålingerne kan forklares ud fra håndteringen af coronakrisen, som regeringen ifølge Erik Holstein har klaret "mægtig godt":

- De formåede at spille coronakrisen, og det at vi skulle vise solidaritet, tage hensyn til hinanden, passe på de svageste, ind i en socialdemokratisk fortælling.

Også ifølge politisk kommentator Noa Redington går det "forrygende" for Socialdemokratiet.

Men samtidig er det ikke udfordringer, som regeringen mangler, når den skal kigge ind i det politiske efterår, vurderer han.

- Det, vi kigger ind i, er for det første forhandlingerne om tidlig pension, så er det den grønne omstilling, grøn skattereform. Så er det en finanslov, som også skal landes med regeringens støttepartier, hvor stemningen ikke mindst ved De Radikale ikke er specielt god.

Derudover har den "økonomiske kontekst" ændret sig med coronaen, siger Redington.

- For et år siden talte vi om mangel på arbejdskraft, nu kommer vi til at tale om mangel på job. Arbejdsløsheden kommer til at stige, særligt i nogle bestemte brancher.

Socialdemokratiet vil onsdag klokken 15 afholde pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Gråsten.

/ritzau/