St__jberg_og_Ellemann_t__t
- Inger Støjberg trækker sig, fordi hun erkender, at gør hun ikke det, så ender det med et ekstraordinært landsmøde. Der er ingen muligheder for et kompromis, siger kommentator Jarl Cordua. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kommentatorer: Ellemann ville af med Støjberg

30. dec 2020, 07:17
Der var ingen vej tilbage i konflikten mellem Venstres formand og næstformand, siger kommentator Jarl Cordua. Hans Engell vurderer, at en eventuel rigsretssag vil betyde et farvel til partiet for Inger Støjberg

Efter lang tids gnidninger og mere eller mindre offentlige sammenstød mellem Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og næstformand Inger Støjberg var det uundgåeligt, at noget måtte ske.

Det siger politisk kommentator og medlem af Venstre Jarl Cordua, efter at Inger Støjberg tirsdag aften trak sig som næstformand efter at have fået sat stolen for døren af partiets forretningsudvalg.

- Det var kommet dertil, at det var fuldstændigt uundgåeligt. Han siger direkte, at hun skal væk. De forsøgte at sælge, at hun skulle tage orlov. Men det var ikke godt nok for ham.

- Og det indser Inger Støjberg, da de kommer i gang med forretningsudvalgsmødet tirsdag aften.

- Hun trækker sig, fordi hun erkender, at gør hun ikke det, så ender det med et ekstraordinært landsmøde. Der er ingen muligheder for et kompromis, siger Jarl Cordua.

Forudsigeligt nederlag

Jakob Ellemann-Jensen og Inger Støjberg har haft flere sammenstød. Den udløsende faktor blev, at Jakob Ellemann-Jensen søndag havde erklæret partiet klar til at støtte en rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis uvildige advokater sagde, at der var grund til det oven på Instrukskommissionens konklusioner.

En anden politisk kommentator, Hans Engell, er enig i, at opgøret var uundgåeligt. Og i det opgør måtte Støjberg trække det korteste strå. Hun kan ikke fortsætte som næstformand, når hun er lodret uenig med formanden, siger han.

- Hun valgte konfrontationen og tabte. Det var forudsigeligt. Selvfølgelig vil Venstres ledelse ikke underkende formanden i en sag som den her, siger Hans Engell.

Nye Borgerlige spøger

Det er ikke usandsynligt, at Støjberg fortsætter i partiet, i det tilfælde at sagen om den ulovlige instruks ikke fører til en rigsretssag, vurderer Hans Engell.

Derimod må hun forlade partiet, hvis der indledes en rigsretssag, mener han.

- Vurderer advokaterne, at der kan føres en sag, så vil jeg tro, at det fører til, at hun træder ud af partiet.

Hvis det ender sådan, ser han en mulighed for, at Støjberg ender i Nye Borgerlige, hvor partiformand Pernille Vermund har været en af Støjbergs største støtter.

- Jeg vil bestemt ikke udelukke, at det her er første skridt på vejen til, at Støjberg forlader Venstre.

- Man kan sige, at hun og Vermund har et godt forhold, og Nye Borgerlige er nok det parti, der har kastet flest kræfter ind i at støtte og forsvare hende, siger han.

Mere ro for presset Ellemann

Inger Støjberg er en stemmesluger og nyder stor støtte i Venstre. Derfor bliver det ifølge Jarl Cordua heller ikke uden omkostninger, at hun er blevet presset fra posten.

- Man må forvente, at Inger Støjbergs tilhængere vil straffe Jakob Ellemann-Jensen ved at forlade partiet som medlemmer eller holde op med at stemme på partiet.

- Der vil komme en reaktion. Og det må man også forvente, siger kommentatoren.

I forhold til Jakob Ellemann-Jensen betyder opgøret ifølge Jarl Cordua, at der nu er et endnu større pres på formanden for at levere stabilitet og fremgang for partiet.

- Men det giver ham også noget ro, at der nu kun er en linje og at han har sat sig i respekt, siger han.

/ritzau/