20200829234120578_1000
Lars Løkke Rasmussen (V) gør sig tanker om, hvorvidt han skal "sparke døren ind" til politisk indflydelse igen, eller om han skal lukke døren bag sig. Mandag udkommer Løkkes nye erindringsbog. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kommentator: Løkke føler ikke han skylder Venstre noget

30. aug 2020, 09:00
Det er ikke godt for V-formanden, at Lars Løkke Rasmussen blander sig i partiets linje, siger kommentator.

Det er at vise disrespekt over for den nuværende formand, og det får Jakob Ellemann-Jensen til at fremstå svækket, når tidligere statsminister og V-formand Lars Løkke Rasmussen i en ny bog undsiger hans parlamentariske kurs.

Det siger Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard.

- Løkke (Lars Løkke Rasmussen, red.) føler ikke, han skylder Venstre noget som helst.

- Og den disrespekt, han udviser over for formanden - for det gør han - preller ikke bare af i det her tilfælde. Det klæber til Ellemann (Jakob Ellemann-Jensen, red.), som ikke kan undgå at fremstå svækket, siger han.

Det er i en ny erindringsbog, der udkommer mandag, at Lars Løkke Rasmussen fortæller om sit politiske liv. I "Om de fleste og det meste" fortæller han blandt andet om, hvordan han mener, at De Radikale er nødvendige for, at en regering med en Venstre-statsminister kan blive en realitet igen.

Udtalelserne er stik imod den retning, som Jakob Ellemann-Jensen har anvist for at generobre regeringsmagten. Ellemann blev valgt som formand for Venstre, efter at Løkke måtte gå af sidste år på grund af internt pres i partiet.

At Løkke alligevel kommer med sine udtalelser, er imidlertid ikke et forsøg på at få indflydelse igen, mener Anders Bæksgaard. For Lars Løkke Rasmussen har erkendt, at han ikke har nogen fremtid i Venstre.

- Det er en meget ædruelig analyse, fordi det har han ikke. Medlemmerne i folketingsgruppen vil ikke have ham. De har en ny formand nu i Ellemann. Det er sådan set skåret i granit.

Det betyder ikke, at hans udtalelser ikke stadig kan skade partiet. For det ser ikke godt ud for Ellemann, når en tidligere formand undsiger ham. Det viser derimod, at partiet fortsat er splittet, lyder analysen.

- Hver gang Løkke åbner munden og enten justerer Ellemanns linje, går kontra, eller hvad han kan finde på, skal formanden forholde sig til det.

- Og så fremstiller det et parti, der fortsat er splittet, siger han.

Men hvad skal der så ske med Løkke herfra?

Selv siger han, at han er uafklaret om sin fremtid i politik.

Han dur ikke til at være "halvt med", og det har fået ham til at tænke over, om han skal lukke den politiske dør bag sin eller sparke den ind igen, skriver han i sin bog.

Det bliver dog ikke i Venstre eller i et andet eksisterende parti, siger han til flere medier. Han åbner i stedet for muligheden for at starte et nyt politisk parti.

Ifølge Anders Bæksgaard er det tydeligt, at Lars Løkke Rasmussen er "en cirkushest, der savner manegen".

- Hvis der er nogen, som kan det (sparke døren ind igen, red.), er det Løkke. Han har vist, at han formår at skabe politiske muligheder for sig selv, når alle andre har dømt ham ude.

/ritzau/