Kollegerne pjækker mere, end du selv gør

29. apr 2011
Det er uacceptabelt at pjække fra arbejde, mener danskerne i en ny undersøgelse.

Langt de fleste danskere finder det uacceptabelt at ringe til sin chef og melde sig syg uden at være det. Samtidig mistænker vi vores kolleger for at pjække mere fra arbejde, end vi selv gør.

Det er konklusionen i en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

Otte ud af ti danskere mener, at det er helt uacceptabelt at pjække fra arbejde. Kun godt hver tiende har har selv taget en eller flere pjækkedage det seneste år. Til gengæld mistænker hver femte sine nærmeste kolleger for at have meldt sig syg uden af være det.

"De fleste har den holdning at man skal passe sit arbejde. Det er godt. Men når det så er sagt, er det vigtigt at tage stilling til, hvad der er mulige årsager til ikke at komme på arbejde," siger Svend Erik Hermansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Privat.

Pjæk har nemlig som regel en årsager, understreger han.

"Det er som regel arbejdsmiljøet, der er årsag til meget pjækkeri. Det er en rigtig god idé, at chef og arbejdsmiljørepræsentant taler om, hvad der kan være årsag, hvis en arbejdsplads er præget af meget pjækkeri," siger han.

Pjæk har en årsag

Dårlig kemi og dårlig kommunikation mellem kolleger er den væsentligste årsag til pjæk. Men Dansk Erhverv mener ikke, at dårligt arbejdsmiljø er nogen god undskyldning for pjækkeri.

"Jeg synes, at det er for få, der mener, at det er uacceptabelt," siger Rikke Bregendahl Ørum, der er chef for HR og arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.

"Hvis man har behov for en fridag, så må man bruge de muligheder, der er. Det kunne for eksempel være at bruge sine feriedage. Ham man akut behov for en fridag, må man tage det op med sin chef og være ærlig omkring sin forklaring," siger hun.

Svært at være ærlig

Rikke Bregendahl Ørum erkender, at det kan være rigtig svært selv at tage det op med chefen, når man føler, at man har brug for en fridag lige nu og her.

"Men det er den aftale og kontrakt, man har indgået med sin chef, når man har et job. Alle kan have en øv-dag. Det ved chefer også godt. Det har de også selv. Det er et godt udgangspunkt for en snak med sin chef. Tillid er alfa omega mellem chef og medarbejder," siger Rikke Ørum.

Ifølge undersøgelsen er det kun 10 procent af ansatte, der reelt har pjækket fra jobbet.

Pjæk fra arbejde

Analyseburauet Wilke har spurgt 514 personer der udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning:

9,7 procent har meldt sig syg 1-2 dage inden for det seneste år uden at være det.

2,4 procent har meldt sig syg 3-4 dage inden for det seneste år uden at være det.

85,4 procent har ikke meldt sig syg uden at være det.

22,1 procent mistænker sine nærmeste kolleger for ind i mellem at melde sig syge uden at være det.

79 procent er enig i udsagnet: "Det er uacceptabelt at tage en pjækdag i ny og næ".