20191206-104248-5-1920x1079we
'Vi ser desværre, at omgivelser i høj grad går uden om det det. Man lader som om, man ikke har set vedkommende for at undgå at tale om døden'. (Genrefoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kolleger skal turde tale om døden: 'Vi lader som om, vi ikke ser dem for at undgå at tale om det'

11. mar 2021, 06:00
Det er afgørende, at vi bliver bedre til at tale om døden, når vores kolleger mister en kær. Sådan lyder det fra Det Nationale Sorgcenter. Sammen med TrygFonden råber de nu op om et vigtigt budskab. Bryd tavsheden og tal om døden, lyder det.

Du har måske prøvet det. Den lidt svære situation ved kaffeautomaten, hvor ordene forsvinder fra tungen og alting pludselig lyder dumt og virker fuldstændig forkert.

Du vil så nødigt støde din kollega, der lige har mistet en kær, og så sker det, du allerhelst ville undgå. Du får slet ikke sagt noget.

Sådanne situationer skal det være slut med. Sådan lyder budskabet fra Det Nationale Sorgcenter og TrygFonden. Sammen er de nu ude med et fælles opråb, der skal få danskerne til at blive bedre til at tale om døden.

LÆS OGSÅ: Sådan skal du forholde dig, hvis din kollega har mistet en kær

Tavsheden skal brydes, lyder budskabet i et samarbejde, der har til formål at starte en offentlig debat om sorgens konsekvenser, tabuer og den hjælp, der tilbydes efterladte i sorg.

- Der er meget, der tyder på, at det bliver sværere og sværere at være efterladt i Danmark. Vi bliver dårligere til at forholde os til døden, samtidig med at omverden har det med at trække sig, når en bekendt har mistet, siger Preben Engelbrekt, der er direktør for Det Nationale Sorgcenter.

Vi undgår at tale om døden

Det er oftest efter begravelsen eller bisættelsen, at omgivelserne glemmer den ulykkelige omstændighed, mens den efterladte stadig har sorgen tæt på og i mange tilfælde også oplever en forværring af den, fordi det først er der, det går op for dem, at de har mistet for altid, forklarer han. 

I den svære tid er det afgørende vigtigt for den efterladte, at vedkommende bliver set, så sorgen kan blive omsat til ord.

For nogle kan arbejdspladsen jo også være en pause fra sorgen og et sted, hvor man ikke taler om det, fordi man taler rigeligt om det privat
Preben Engelbrekt, direktør for Det Nationale Sorgcenter

- Vi ser desværre, at omgivelser i høj grad går uden om det. Vi lader som om, vi ikke har set vedkommende for at undgå at tale om døden, siger han.

En del af forklaringen er, ifølge Preben Engelbrekt, at det tvinger os til at forholde os til vores egen dødelighed og vores egne følelser.

Det kan være svært for mange, men ikke desto mindre er det nødvendigt. Der bliver nemlig flere og flere ældre på arbejdsmarkedet, og da sandsynligheden for at miste stiger med alderen, så vil det oftere forekomme, at sorg skal håndteres på arbejdspladser i fremtiden.

Ifølge en undersøgelse fra 2019, lavet af Dansk Erhverv, har 95 procent af danske virksomheder ikke en egentlig sorgpolitik. Netop en sådan kan være et godt sted at starte, mener Preben Engelbrekt.

- Det er meget forskelligt, hvordan arbejdsgivere håndterer det. Nogle steder har man en systematik omkring det, mens man andre steder overlades til sig selv. Det er et ledelsesansvar at tale med kollegerne og klæde dem på til sorghåndtering, siger han.

Skal vi overhovedet tale om det?

En sådan snak bør handle om, hvordan kollegerne skal forholde sig til den efterladte, så de ikke er i tvivl. Det bør baseres på arbejdsgiverens snak med den efterladte om dennes behov, forklarer Preben Engelbrekt.

- Man skal tale med den efterladte om, hvordan han eller hun gerne vil have det. Hvordan skal vi tale om det og hvor meget. Skal vi overhovedet tale om det og så videre. For nogle kan arbejdspladsen jo også være en pause fra sorgen og et sted, hvor man ikke taler om det, fordi man taler rigeligt om det privat. Netop derfor er en sorgpolitik så vigtig, siger han.

LÆS OGSÅ: Malene har mistet flere kære: 'Det bliver tacklet meget forskelligt på arbejdspladser og blandt kolleger'

En af de arbejdspladser, hvor man har en sådan sorgpolitik, er på Rigshospitalet i København. Her fik 12.000 ansatte i 2019 en håndbog til at håndtere sorg.

Selvom de enkelte arbejdpladser bør have egne retningslinjer, så giver direktøren for Det Nationale Sorgcenter dog gerne et bud på, hvordan man som kollega bør forholde sig i de svære situationer. Det kan du læse her.

Dødsfald efterlader os i sorg

Hvert år dør 55.000 mennesker i Danmark. I gennemsnit efterlades fire af deres pårørende i sorg. Det betyder, at godt 200.000 personer i Danmark hvert år oplever en sorg, som i en kortere eller længere periode fylder alt for dem. Godt 20.000 efterladte udvikler en behandlingskrævende sorg, der ødelægger deres liv, hvis de ikke får den nødvendige hjælp til at leve med den. 

Derfor vil TrygFonden og Det Nationale Sorgcenter over de næste tre år styrke samarbejdet om at bryde tavsheden. Partnerskabet, der løber fra 2021-2023, har til formål at starte en offentlig debat om sorgens konsekvenser, om sorgens tabu og om den hjælp, der tilbydes efterladte med behandlingskrævende sorg.