KV 13: Koks i kommunen: Hver tiende er ledig

19. nov 2013, 10:56
Avisen.dk reporterer fra landets mest arbejdsløse kommune. I Ishøj er der ikke langt fra erhvervsrådgivning til fodterapi. Beskæftigelsesindsatsen stinker, siger Tonny Pedersen, men der er naboernes skyld!

Ishøj har Danmarksrekord i arbejdsløshed. Men du kan ikke finde et jobcenter i kommunen. Det flyttede til Vallensbæk for seks år siden.

Tonny Pedersen bor i kommunen, hvor mere end hver tiende, der står til rådighed for arbejdsmarkedet, er arbejdsløs.

”Jeg er fuldtidsansat pensionist, så for mig går det godt, men beskæftigelsen er sgu da ikke noget at råbe hurra for,” siger Tonny Pedersen, 73 år.

Han er ikke begejstret for indsatsen over for de arbejdsløse.

"Jeg siger, den er elendig. Ishøj Kommune gør vel, hvad de kan, men der er jo et samarbejde med Vallensbæk, og det fungerer ad helvede til. Det vil vi gerne ud af,” siger Tonny Pedersen.

Avisen.dk er taget til Ishøj for at undersøge, hvor meget debatten om arbejdsløshed fylder i kommunalvalget. Senere skal vi besøge siddende borgmester på 13. år, Ole Bjørstorp (S).

"Jeg har sgu hørt om arbejdsløsheden"

På gangstien over Ishøj Stationsvej ved siden af storcentret kommer Ellen Nielsen 70 år gående.

”Jeg har sgu hørt om det med arbejdsløsheden. Jeg ved ikke, om det er, fordi folk ikke gider arbejde, eller hvad?" siger Ellen Nielsen.

Hun lige har købt billet til en julefrokost med borgmesteren. Den løber over fem dage og er noget af et tilløbsstykke blandt de ældre i kommunen. 150 kroner for mad og drikke.

Tonny Pedersen fra tidligere har også billet.

Som pensionist mærker Ellen Nielsen ikke arbejdsløsheden.

”Det er ikke noget problem for mig. Jeg er ligeglad, bare jeg får det, jeg skal have. Det får jeg, for det er en god kommune," siger Ellen Nielsen.

Julefrokost og hår-perm

Hun har ikke noget kradsbørstigt spørgsmål, Avisen.dk skal tage med til borgmesteren, og ellers stiller hun dem under julefrokosten.

Inden for i storcentret er der andre, der godt kan mærke, at ledigheden trykker.

I Klippestuen kan du få en hår-permanentet for 339 kroner. Men der er ikke så mange, der slipper slanterne mere, fortæller medejer Sara Berahman:

”Selvfølgelig mærker man arbejdsløsheden. Det betyder jo, at kunderne bruger færre penge. Når man ikke har nogen kunder, hvordan skal man så beholde de ansatte?."

En 24-årig kvinde kommer forbi med hendes mor. Hun er faktisk arbejdsløs. Men det er fordi, hun er gravid, understreger hun.

Gravid og arbejdsløshed

Hun mener, at Ishøjs bundrekord i arbejdsløshed handler om, at der er mange indvandrere, der ikke taler så godt dansk.

”Så er det svært at få en uddannelse og komme i job,” siger den 24-årige.

Hverken hun eller hendes mor regner med at stemme til kommunalvalget.

”Jeg har ikke fulgt med,” forklarer moren, så hun kan ikke svare os på om ledighed er et tema i kommunens valgkamp.

”På TV-Ishøj så jeg, at de gik meget op i arbejdsløsheden, men så startede mit rigtige program, og jeg skruede væk," siger den 24-årige.

Det kan godt være, at beskæftigelsesindsatsen er stor på TV-Ishøj, men den er svær at få øje på rundt omkring i kommunen.

Ledighed bagerst i debatten

I dagens udgave af den lokale avis Sydkysten skal man også lede længe efter nogen, der omtaler beskæftigelsessituationen.

På side to fortæller en fuldsides-annonce med den siddende borgmester, Ole Bjørstorp, at han vil kæmpe for mere tryghed, hjemmehjælp og hjemmepleje.

Hans rival til borgmesterkæden, Venstres Lennart Hartmann Nielsen, vil kæmpe for medindflydelse, børn, skole, sundhed, glade erhvervsdrivende, fritid og ældre borgere.

Begge har tilsyneladende valgt at drible udenom kommunens rekordhøje arbejdsløshed i deres valg-annoncer.

Man skal bladre til side 58 i Sydkysten for at finde noget som helst om arbejdsløsheden. I et læserbrev skriver Ole Bjørstorp, at beskæftigelsesindsatsen har høj prioritet, og at ledighed er et stort problem.

Erhvervskontoret for fodterapi?

På det lokale erhvervskontor må de kunne sige noget om beskæftigelsen. Problemet er at finde vej.

”Erhvervskontoret. Fodterapi,” står der på skiltet. En rød pil på skiltet viser ind til et lille venteværelse. Her sidder en udenlandsk kvinde og læser Se & Hør ved siden af en udstilling af otte par fornuftige, ortopædiske sko.

”Erhvervskontoret?”

En ældre kvinde peger med tommelfingeren mod baglokalet, hvor der høres en summen.

En kvinde i hvid kittel i færd med at slibe hård hud af en ældres kvindes fødder.

Ӯh, erhvervskontoret?".

”Fodterapi!” svarer kitteldamen, mens døde hudceller forstøves i luften.

"Du skal ind ved siden af."

Hurra for Harald Nyborg

Man skal ind i turistkontoret.

Her ryster en venlig dame på hovedet på spørgsmålet, om hvorvidt folk nogensinde går forkert og kommer ud med et par ortopædisk korrekte sko i stedet for en forretningsplan.

Her på Erhvervskontoret kender de godt arbejdsløshedsstatistikkerne. Men de kan ikke hjælpe med job til de ledige.

Man glæder sig dog over, at Harald Nyborg og Jysk netop har etableret sig i kommunen.

Hvis du vil vide, hvad den lokale borgmester Ole Bjørstorp siger om beskæftigelsen i kommunalvalget, så klik videre her.