FØDEVAREKONTROL: Kokke: Giv os en ankeinstans mod sure smileys

29. nov 2010
Kokke vender mundvige nedad og kræver ankeinstans. De vil kunne klage, inden sure smileys bliver offentliggjort. Glem det, siger ministeren.

Tænk nu hvis en fødevarekontrollant har taget fejl og tildelt en restauratører, en bagermester, en konditor eller en butiksejer en sur smiley.

"Det har ofte store økonomisk og psykiske konsekvenser for den erhvervsdrivende. Og medarbejderne føler sig ramt på deres stolthed og faglighed," fortæller Lotte Engbæk Larsen, der er fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Det er i dag mulighed for at klage til Fødevarestyrelsen, men det kan tage op til seks måneder at få behandlet en anke.

I den periode forbliver en sur smiley offentliggjort, selv om fødevarevirksomheden mener, at den har fået aldeles uberettiget kritik.

Svag retsstilling

"Det er de færreste, der han holde til det. Deres retstilling er svag, så den bør styrkes," siger Lotte Engbæk Larsen, fra Dansk Erhverv, som repræsenterer restauratørernes arbejdsgiverforening Horesta.

"Med den lange sagsbehandlingstid, der er i dag, synes mange ikke, det svarer sig at klage over et kontrolresultat. Så man tier eller betaler en bøde under protest," siger Lotte Engbæk Larsen.

Ligesom brancheorganisationen Bager- og konditormestre i Danmark, BKD, ønsker hun, at de små fødevarevirksomheder får chance for appellere en sur smiley, inden den bliver offentliggjort på websitet Findsmiley.dk.

Åben for fortolkning

De mener nemlig, at fødevarelovgivningen på en række områder er åben for fortolkning.

Forhold, som en fødevarekontrollant takserer til en sur smiley, takserer en anden mildere, hvis vedkommende overhovedet opdager forholdet.

"Ligesom i andre af livets forhold kan fortolkningen afhænge af humøret den pågældende dag," Lotte Engbæk Larsen.

Så brancheforeningerne ønsker såkaldt 'opsættende virkning' indført i smiley-ordningen. Det betyder, at en kritik fra fødevarekontrollen ikke skal kunne offentliggøres, før en appelinstans har set på sagen.

Kriminelle

"I modsætning til kriminelle betragtes folk, der driver fødevarevirksomhed som lovløse, der uden at komme for en dommer kan dømmes og hænges ud. Det må være slut," siger Hardy Christensen, formand for BKD.

"Det lyder som en god idé med en sådan appelmulighed," siger Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll.

"Vi vil anstrenge os for, at fødevarevirksomhedernes retssikkerhed styrkes, så der ikke er risiko for, at de bliver hængt unødigt ud i offentligheden,” siger han.

Minister afviser

Men Fødevareminister Henrik Høegh (V) afviser.

"Glem det, vi holder fast i smiley-ordningen som den er i dag. Vil man drive fødevarevirksomhed i Danmark må man finde sig i, at forbrugerne har en interesse i at se kontrolresultatet, så snart det foreligger," siger han.