Kokain ødelægger regnskoven

19. nov 2008
Hver gang der bliver sniffet et gram kokain, er der blevet ryddet fire kvadratmeter regnskov, advarer Columbias vicepræsident.

På en konference for det britiske politi tirsdag, advarede Columbias vicepræsident, Francisco Santos Calderón, om de store miljømæssige omkostninger ved kokainproduktion.

Helt præcist bliver der hvert år fældet 300.000 hektar regnskov for at gøre plads til cocalandbruget, der primært bliver styret af ulovlige bander eller oprørsgrupper som for eksempel FARC (Columbias Revolutionære Bevæbnede Styrker).

"Hver gang du sniffer et gram kokain, ødelægger du fire kvadratmeter regnskov, og den regnskov er ikke bare Columbias - den tilhører alle os, der bor på planeten, så vi burde alle være bekymrede for den," sagde vicepræsidenten på konferencen.

Han understregede, at han godt vidste, at narkomanen eller misbruger ikke ville droppe narkoen på grund af miljøhensyn. Men det er der måske nogen i middelklassen, der vil, mener han.

For en der kører i en miljøvenlig bil, der genbruger, der bekymrer sig om global opvarmning - hvis man siger til ham, at en nats fest vil ødelægge fire kvadratmeter regnskov, så vil han måske træffe et andet valgt.

Santos understregede samtidig, at kokainproducenterne er skruppelløse og for eksempel planter landminer rundt om deres marker og laboratorier, hvilket har kostet 900 civile mennesker livet i år.

Og han beklagede, at kokain har fået status, som det han kaldte "narkotikaens champagne", og at forbrugeren ser det som et personligt valg, som kun går ud over forbrugeren selv.

"Det er ikke uden ofre," fastslog han.

-Newspaq

faktaboks