Tæt på verden: Kofi Annan foreslået som præsident i Ghana

25. jul 2012, 10:40
Ghanas præsident død et halvt år før valg. Hvem skal nu lede en hurtigt voksende olieøkonomi? Kvinder har få chancer.

Præsident John Atta Mills døde pludselige tirsdag efter få timers sygdom. Dermed er det Vestafrikanskes land Ghanas decembervalg pludselig en ganske anden politisk kabale end ventet.

Ghana er et land på vej fremad på mange fronter. Det er verdens næststørste producent af kakao, en førende leverandør af guld og har siden 2010 meldt sig blandt olieleverandører.

Under ledelse af John Atta Mills har Ghana oplevet en rekordhøj økonomisk vækst på 14,4 procent i 2011. Ghana anses for et velfungerende demokrati. Vicepræsident John Dramani Mahama er øjeblikkeligt indsat i posten.

Politiske partier forsøger ligesom for 4 år siden at få landsmanden Kofi Annan til at gå ind i sit hjemlands politik.

Kofi Annan foreslået

Der har været rygter om John Atta Mills helbred efter han i juni besøgte USA for at få undersøgelser. Han jokede dog om sin tilstand og slog bekymringer herom hen som grundløse.

Det regerende NPP, Det Nationale Demokratiske Parti, skal naturligvis finde sig en ny kandidat. Atta Mills vandt valget i 2008 over Nana Akufo-Addo fra NPP, Det Nye Patriotiske Parti, ret snævert i valgets anden runde.

Ghanas befolkning er ung. Omkring 40 procent er under 24 og de føler sig ikke specielt godt repræsenteret politisk. Unge med uddannelse har derfor oprettet et nyt parti ved navn PPP, Progressive People's Party.

I PPP er der forsøg på at få forhenværende generalsekretær for FN, Kofi Annan, til at stille op som præsidentkandidat, skriver bloggen ghanapolitics. Det samme blev forsøgt op til valget i 2008.

Kvinder i politik

For knap to uger siden besluttede Ghana ministerium for kvinder og en lokal NGO (Abantu for development) at slå kræfterne sammen for at få vedtaget en lov, der skal sikre kvoter for kvinder i politik.

Ud af 230 medlemmer i parlamentet er kun 19 kvinder, og de er kommet til magten med større forhindringer end mandlige politikere. Lovteksten har været i udvalg i 4 år, men er ikke kommet nogen vegne. Loven bliver ikke færdig til december valget.

Målet er lovgivning, der sikrer næsten lighed. Intet køn kan have mere end 60 procent af pladserne i beslutningsdygtige stillinger som i parlamentet.

Andre afrikanske lande som Sydafrika, Uganda, Tanzania og Rwanda har slige regler og har i dag over 30 procent kvindelig repræsentation. I Rwanda har kvinder 56 procent i parlamentet.

En case

Et kvindeligt ghanesisk parlamentsmedlem, Beatrice Boateng, har delt sine erfaringer med IPS News. Hun beretter om, at mændene virkelig mobbede hende.

Hun blev svinet til af modstandere med påstande om, at hun flirtede sig til sin stilling og ikke kunne betroes en plads i parlamentet, fordi en kvinde kan overtales til hvad som helst.

Det ghanesiske samfund er patriarkalsk, og kvinder har typisk at holde sig til hus, hjem og børn. Familiernes penge er på mændenes hænder. Piger får ofte mindre uddannelse end drenge.

I sidste ende vandt Boateng ikke bare et sæde men også erstatning for fornærmelser efter 11 retsmøder. Efter 4 år i parlamentet er hun ikke genudpeget som kandidat for sit parti i det kommende valg.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.