Kønskamp: Nu kommer der tøser i patruljen

8. mar 2010
Ny forsøgsordning åbner for dameben blandt patruljehundene. Ester er netop blev ansat.

Ester går ikke til demonstration på kvindernes kampdag i dag. Hun kæmper på helt andre bastioner og har netop brudt én, der har været forbeholdt hankønnet.

Ester er en hund. En hun-hund. Og den første af sin slags blandt politiets patruljehunde.

Rigspolitiet har nemlig truffet en historisk beslutning, der skaber ligestilling blandt politiets patruljehunde. I løbet af dette år vil Arnold, Samson og de 336 andre hanhunde hos politiet få feminine kolleger med på opgaverne.

Mellem fem og ti hunhunde vil i løbet af i år blive optaget som ansatte i politiets patruljetjeneste. Og det vil uden tvivl styrke politiets arbejde.

Sådan lyder vurderingen fra Karsten Hedegaard fra Kennel Hedegaad i Nakskov, der har årelang erfaring med at avle patruljehunde. Her får tæverne gode skudsmål med på vejen.

"De er ofte mere lærenemme end hannerne. Og så bliver de hurtigere modne. Jeg tror, at forsøget vil resultere i, at vi får åbnet øjnene for det at bruge tæver som politihunde," siger Karsten Hedegård.

Stationens kæledægge

Den nye ordning, som i første omgang kører som et forsøg, er godkendt af politikommissær John Jensen, der er leder af Nationalt Politihundecenter.

"Det er meget positivt, at vi nu får tæverne ind i patruljetjenesten. Det kommer til at betyde, at vi fremover får flere hunde at vælge imellem," siger John Jensen.

Ester på 11 uger er første hunhund i trøjen. Og hun er netop begyndt på sit nye job i Rytteri- og Politisektionen på Amager. Her er hun i gang med at vænne sig til at være midtpunkt i et testosteron-bankende arbejdsmiljø – blandt 40 andre patruljehunde og deres hundeførere.

Læs også: På job med Ester

Det er en stolt mand, der indtil videre står bag den lille schæfers succesfulde ankomst i politiland. Han hedder Søren Bjeverskov og har i årevis kæmpet for at få tæverne optaget i patruljen.

Og nu er hans ansøgning altså blevet godkendt fra højeste sted.

"Jeg må indrømme, at det var stort. Den 1. februar klokken 15.07 er et øjeblik, jeg ikke glemmer lige med det samme," siger Søren Bjeverskov, der har været hundefører i 11 år.

Derudover er han også træningsleder i Københavns Politi. Og oveni er han ”hundetosset”. Især med Ester.

"Hun er skidesød. Hun er faktisk dødcharmerende. Hun er blevet hele stationens kæledægge."

Først hang-around, så prospect

Lige nu er Esters arbejde at være på stationen og lære det hele at kende. Og om et halvt års tid regner Søren Bjeverskov med, at hun er køreklar til en tur i patruljen.

"Så går hun fra at være hang-around til at få status som prospect. Der skal hun på opgave med de store drenge. I første omgang vil det dog blive på sidelinjen, hun vil få lov til at gå og snuse lidt rundt i udkanten af bevismaterialerne," siger Søren Bjeverskov.

Politiets hunde
  • Siden 1907 har politiet i Danmark brugt hunde til opgaver.
  • Der er 368 patruljehunde i tjeneste i landet. De er p.t. alle sammen hanhunde. Grunden til at man har valgt hunhundene fra er, at hanhunde ofte ”puster sig op” overfor hinanden, når der kommer en tæve ind i flokken, og det kan forstyrre arbejdet.
  • Fra 1997 til 2004 prøvede man dog med en enkelt tæve i tjenesten. Det gik fint, men det blev aldrig et forsøg som der blev udviklet videre på.
  • Den nye forsøgsordning, der netop nu er blevet godkendt er den første af sin slags i Danmark. Politiet forventer at optage 5-10 tæver i løbet af i år.
  • En patruljehund er i langt de fleste tilfælde en schæfer, men der er også to malinois (ligner små schæfere) blandt de ”ansatte”.
  • Der er i alt 32 narkohunde i Danmark. Her er de 17 tæver. Så her er der ligestilling, når det gælder kønsfordelingen.
  • De er typisk af racen labrador retriever, men også springer spaniel og cocker spaniel og  kerry blue terrier er blandt narkotikahundene.
  • Politiet oplyser af sikkerhedsmæssige årsager ikke hvor mange sprængstofshunde, der er i Danmark. Men her er der af begge køn.