Kølediske sveder i sommervarmen

5. aug 2008
Fødevarestyrelsens sommerkontrol viser fejl i hver femte køledisk i danske supermarkeder.

Danske forbrugere bør se nøje på mad fra supermarkedernes kølediske om sommeren.

En kontrol af kølediske foretaget af Fødevarestyrelsen afslører 102 fejl i 498 undersøgte supermarkeder i hele landet.

Og de fleste fejl drejer sig om for høje temperaturer.

- Det er ikke godt nok. De gamle kølediske, som reelt har svært ved at holde maden tilstrækkelig kold på en varm sommerdag er stort set skiftet ud. Der kan ske nedbrud, så temperaturen stiger, men det antal fejl som kampagnen har påvist er ikke acceptabelt, siger Mette Nyborg, der er chefkonsulent i Fødevarestyrelsen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Konsekvensen af for høje temperaturer i en køkedisk kan være, at maden ikke kan holde sig, så længe som der står på emballagen, eller at der opstår direkte sundshedsskadelige mikroorganismer i maden.

Derfor opfordrer Mette Nyborg forbrugere til selv at se på kølediskens termometer, for at sikre sig, at temperaturen er korrekt.

- Det er første gang, vi gennemfører en samlet undersøgelse af temperaturen i kølediskene, men antallet af fejl betyder da, at det er oplagt at gentage kontrollen, siger Mette Nyborg.

Kvalitetschef hos Dansk Supermarked, Jørgen Bentzon, forklarer, at man allerede har elektronisk overvågning af kølediske, og at man ifølge smiley-kontrollen har ganske få fejl hver år.

- Selvfølgelig kan der opstå enkelte fejl med teknikken på en varm sommerdag. Men jeg mener, at vi gør en stor indsats for at undgå fejl.

 

 

faktaboks