20200505-163349-6-1920x1280we
Københavnske jobcentre skal fremover vejlede ledige i jobsøgningen uden at tage højde for traditionelle kvinde-og mandefag. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Københavnske jobcentre vil udfordre stereotyper med kvinde- og mandejob

1. okt 2020, 15:45
Jobcentrene i Københavns Kommune vil udfordre vanetænkning og fremover vejlede ledige i deres jobsøgning uden at tage højde for klassiske mande-og kvindejob.

Når medarbejdere på de københavnske jobcentre fremover skal vejlede de ledige i jobsøgning, skal de ske uden skelen til køn.

Sådan lyder budskabet fra beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

LÆS OGSÅ: Social debattør utilfreds med check på 1000 kroner: 'Hvorfor bliver vi kaldt utaknemmelige?'

Initiativet skal sikre, at jobcentrene ikke er med til at videreføre gammeldags opfattelser af, hvad klassiske kvinde- og mandejob er - opfattelser, der i dag lever i bedste velgående på de danske arbejdspladser.

Vi tænker også for kønsstereotypt, når vi sidder og præsenterer ledige for jobmuligheder
Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelses- og integrationsborgmester i København

Og det skal der laves om på, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V):

- Der er jo rigtig mange steder, hvor man skal arbejde med det her. Det er klart, noget af det kommer fra uddannelsessystemet, fra arbejdsmarkedet og fra den efterspørgsel, der er fra arbejdsgiverne. Men vi tænker også for kønsstereotypt, når vi sidder og præsenterer ledige for jobmuligheder og snakker efteruddannelse og omskoling med dem, siger hun og fortsætter:

- Vi bruger kampagnen her til at starte det, som skal være det lange seje træk, hvor vi over tid gerne vil ændre den måde, vi arbejder på. Nu skal vi arbejde mere bredt og præsentere ledige - uanset om det er mænd eller kvinder - for en bred palette af muligheder, både jobmæssigt og uddannelsesmæssigt, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Kræver mere end fyraftensmøder

Det nye initiativ indebærer blandt andet, at man gennem informationsmateriale, fyraftensmøder og nye retningslinjer ruster medarbejderne på jobcentrene til bedre at forebygge og også udfordre den stereotype opfattelse af kvinde-og mandefag. 

En 'absolut god idé', hvis man spørger kønsforsker på Roskilde Universitet Karen Sjørup:

- Vi ved jo, at det er noget af det, der holder blandt andet lønforskellene mellem kvinder og mænd allermest i live, siger hun.

Det er så indgroet, og der er også mange, der ikke synes, det er værd at lave om på. Også hos dem, som skal modtage jobbene
Karen Sjørup, kønsforsker på Roskilde Universitet

Men, siger kønsforskeren, det kommer til at kræve noget mere end blot informationsmateriale og fyraftensmøder.

- Der er meget vanetænkning. Det er så indgroet, og der er også mange, der ikke synes, det er værd at lave om på. Også dem, som skal modtage jobbene, siger Karen Sjørup.

Forhåbentlig kan det rykke noget

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) tror dog på, at man i sidste ende kan hive flere kvinder ind i traditionelle mandefag og omvendt. Også selvom en enkelt kampagne måske ikke gør det store.

- En uges kampagne i bybilledet er jo ikke det, der afgørende rykker ved det. Men det, at vi systematisk på jobcentrene begynder at arbejde med at præsentere de ledige for muligheder for at blive omskolet over i et fag, som man traditionelt ville tænke som mande- eller kvindefag, tror jeg, kan rykke noget, siger hun. 

Men, Cecilia Lonning-Skovgaard, er det ikke lidt naivt at tro, at nogle fyraftensmøder og noget informationsmateriale kan være med til at ændre nogle ret indgroede mønstre i samfundet?

- Jeg tror da, det er et langt sejt træk. Og jeg tror også, at det ville dø ret hurtigt igen, hvis bare vi kørte nogle kampagner i bybilledet og holdt et enkelt fyraftensmøde. Men det er noget, vi har tænkt os kontinuerligt at arbejde med. Vi har også tænkt os at tracke på det, så vi engang i kvartalet får reporter over, hvordan det ser ud med jobformidlingen, og ud fra det prøve at justere vores indsats.

LÆS OGSÅ: Opsang til håndværker-elever: 'Lad være med at gøre som vi gjorde'

- Jeg tror ikke, at det er noget, hvor man kan sige: 'Godt, nu starter vi, og om tre år, har vi fuldstændig paritet derude'. Men forhåbentligt har tallene rykket sig noget, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.