Københavnsk gourmetmarked betaler discountløn

7. feb 2014, 14:49
Unge knokler uden overenskomst i Torvehallene i København. Nu protesterer unge socialdemokrater mod dårlig løn og ringe arbejdsforhold på Københavns hippeste indkøbssted.

Torvehallerne i København bugner af italienske oste, prægtige vine, lækre tapas og eksklusive råvarer.

Men bag disken i de knap 70 butikker står unge ansatte, hvis løn- og arbejdsforhold står i skærende kontrast til de dyre delikatesser og bæredygtige idealer.

Kun enkelte har overenskomst, og lønnen ligger i næsten samtlige butikker under overenskomstniveau. Sådan lyder kritikken fra Dansk Socialdemokratisk Ungdom, DSU.

"Der er et kæmpe paradoks mellem fair trade-produkter til skyhøje priser og de forhold, som de ansatte arbejder under. Hvis det skal forestille at være bæredygtigt og eksklusivt, kan jeg ikke forstå, hvorfor ingen butikker har overenskomst," siger Nilly Taheri fra DSU City.

Ungdomspartiet kræver ordentlig løn og ordnede arbejdsforhold for unge ansatte på Københavns hippeste indkøbssted.

Demonstranter vil give kunder sort samvittighed

Torvehallerne ligger på Israels Plads i København og består af knap 70 selvstændige butikker.

Mandag eftermiddag vil delikatesse-hungrende københavnere blive mødt af aktivister fra DSU, 3F Ungdom og HK Ungdom, som protesterer foran Torvehallerne.

Kampagnen retter blandt andet en hård kritik mod sushi-butikken Sushi Lovers.

Her fortæller 19-årige Natasha Turpie Catter, at hun på første arbejdsdag blev spurgt, om hun ville have sin løn udbetalt sort eller hvidt.

Lønnen lå knap 20 kroner under overenskomstniveau, der var ingen kontrakter og hun skulle selv sørge for en afløser, hvis hun blev syg.

"Det hele kørte bare på sådan en utjekket måde. Det er ikke okay," fortæller Natasha Turpie Catter, som blev fyret efter en måned.

Sushi-boss: Vi gør det meget godt

Sushi Lovers afviser, at Natasha er blevet tilbudt at få sin løn udbetalt sort.

Ifølge ejer Kristian Erbo følger virksomheden Funktionærlovens bestemmelser, og timelønnen på 110 kroner stiger, når den ansatte har overstået sin prøveperiode.

Han undrer sig over, at hverken ansatte eller fagforeninger på noget tidspunkt har presset på for at få ham til at tegne overenskomst.

"Jeg synes, at det er mærkeligt at have en overenskomst bare for at have en overenskomst. Jeg kan godt forstå, at det er vigtigt, hvis folk har det helt vildt dårligt. Men vi har studerende, som bijobber for os, og hvor vi forsøger at finde ud af det sammen," siger han og fortsætter:

"Jeg er klart af den opfattelse, at vi gør det godt."

"Mærkværdig fremgangsmåde"

Torvehallerne ejes af ejendomsfirmaet Jeudan, som lejer de enkelte stande ud til selvstændige.

Administrerende direktør Per Hallgren understreger, at det ikke er muligt at lave en fælles overenskomst for butikkerne.

"Med så mange lejere vil jeg ikke afvise, at der har været et enkelt eller to forhold, som ikke er i orden. Men vi har ikke kendskab til, at der skulle være almindelig utilfredshed med arbejdsforholdende," siger han.

Ifølge Jeudans egen rundspørge blandt butikkerne følger de fleste overenskomsternes niveau, og der har ikke været noget massivt ønske fra ansatte om at indgå overenskomster.

"Så hvis de har tænkt sig at stille sig med bannere og flag, må jeg da sige, at det er en højst mærkværdig fremgangsmåde. Hvorfor ringer de ikke til os og starter en dialog," spørger Per Hallgren.

Demonstrationen mod arbejdsforholdende finder sted mandag klokken 17.30 ved Torvehallerne.