- Jeg kan ikke undgå at se den begrundelse, der kommer fra direktionen ved Københavns Universitet, som et led i en argumentation for, at fagbevægelsen er et unødvendigt og skadeligt fremmedlegeme på universiteterne, siger Olav W. Bertelsen, der er AC fællestillidsrepræsentant ved Aarhus Universitet. Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Universitet vil afskaffe 1.maj som fridag: "Et slag i ansigtet"

25. sep 2019
1. maj er i dag en betalt fridag på Københavns Universitet. Men det skal det ikke være i fremtiden, hvis det står til direktionen på universitetet. Begrundelsen møder kritik fra flere sider.

Arbejdernes internationale kampdag - 1. maj - er for visse grupper af lønmodtagere lig med en fridag, der blandt andet bliver brugt til at tage til arrangementer i Fælledparken eller andre steder. 

Det er også tilfældet for de ansatte på Københavns Universitet (KU). Men nu vil universitetets ledelse opsige medarbejdernes ret til en betalt fridag 1. maj.

Det fremgår af et internt notat fra universitet, som A4 Nu har set. 

En af begrundelserne er ifølge notatet, at KU skal være politisk neutral, og ikke ønsker at "sende det politiske statement som betalt frihed 1. maj giver".

Det møder skarp kritik fra Olav W. Bertelsen, der er AC-fælledstillidsrepræsentant på Aarhus Universitet. 

- Jeg kan ikke undgå at se den begrundelse, der kommer fra direktionen ved Københavns Universitet, som et led i en argumentation for, at fagbevægelsen er et unødvendigt og skadeligt fremmedlegeme på universiteterne, siger Olav W. Bertelsen til A4 Nu. 

LÆS OGSÅ: Debat: Universitetsdirektion i ideologisk felttog mod den danske model

Et politisk statement

På et møde den 11. september i Københavns Universitets hovedsamarbejdsudvalg (HSU) - der består af repræsentanter fra ledelsen og medarbejderne - har direktionen foreslået, at “opsige den nuværende kutyme vedr. ret til betalt frihed 1. maj.”

Det sker på baggrund af et ønske fra ledelsen om, at KU skal være "omkostningsbevidste" og lægge sig op ad Moderniseringsstyrelsens linje, hvor udgangspunktet er, at en fridag 1. maj er uden løn.

Men det sidste argument er, at “KU i forhold til vores omverden må fremstå politisk neutralt og dermed ikke ønsker at sende det politiske statement som betalt frihed 1. maj giver,” som det står skrevet i et notat fra HSU-mødet.

Det møder kritik fra såvel fællestillidsrepræsentanter som en professor, der blandt andet mener, at netop det at opsige retten til betalt frihed 1. maj er et politisk statement.

- Det er da den største politisering at ville tage en af lønmodtagernes rettigheder; en årlig festdag som man i øvrigt fejrer verden rundt. Argumentationen om at det skulle være en politisk manifestation, tror jeg ikke, de kommer ret langt med, for så er de oppe imod det, der sker i hele verden 1. maj, siger professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.

Behov for besparelser

Københavns Universitet ønsker hverken at kommentere kritikken fra Olav W. Bertelsen, eller det interne notat, hvori det står, at et af argumenterne for KU's ønske om at opsige kutymen vedrørende betalt fridag på 1. maj er, at KU ønsker at fremstå politisk neutralt. Universitetet oplyser dog, at den primære begrundelse til at ønsket om at opsige kutymet er, at der er behov for besparelser.

- Vi er i en situation, hvor grønthøsteren har kørt i en hel årrække, og vi har en presset universitetsøkonomi. Vi er tvunget til at vende, hvordan alle ressourcer bruges og bruge pengene bedst muligt til gavn for studerende og dansk forskning, skriver vicedirektør for kommunikation, Jasper Steen Winkel i en mail til A4 Nu. 

Forbandet vrøvl

AC fællestillidsrepræsentanten ved AU, Olav W. Bertelsen, mener, at KU's forslag er et tegn på, at KU ikke anerkender fagbevægelsens rolle som en integreret del af det danske arbejdsmarked. En part der sikrer ordentlige løn og arbejdsvilkår for lønmodtagerne, og som nu er så indarbejdet i det danske samfund, at det ikke længere er politisk.

- Det er et politisk statement at afskaffe 1. maj som en kutymefridag. 1. maj ikke er ikke en politisk markering, men en markering af fagbevægelsens rolle på det danske arbejdsmarked, siger Olav W. Bertelsen.

LÆS OGSÅ: Skruer bissen på overfor gule fagforeninger: - Slut med at være den pæne dreng i klassen

På medarbejdersiden ved KU beskriver HK-fællestillidsrepræsentant og næstformand i HSU-udvalget, Ingrid Anne Kryhlmand, forslaget som “forfærdeligt” og “et slag i ansigtet på dedikerede medarbejdere”.

Medarbejderne påpeger blandt andet, at det er en lønnedgang på en halv pct., og at det for forskerne betyder, at de ikke kan hellige dagen til deres forskning, fordi den i stedet skal bruges til undervisning og møder. For de administrative medarbejdere er det endnu en forværring af arbejdsvilkårene, der ifølge Ingrid Anne Kryhlmand har været flere af de senere år. Argumentet om at det skyldes, at KU vil fremstå politisk neutral, giver Ingrid Anne Kryhlmand heller ikke meget for.

- Det er noget forbandet vrøvl. Hvis man kan invitere hele universitetsbefolkningen til at gå med i Pride, er man så ikke politisk på den måde, spørger Ingrid Anne Kryhlmand, der forventer, at der bliver taget stilling til sagen på næste møde i HSU-udvalget den 23. oktober.