Københavns Politi mener ikke, at der i den dokumentarserie om mordbranden på Scandinavian Star for 30 år siden, der har været sendt på DR, er fremkommet nye oplysninger. Foto: Gyldendal Foto: Billeder Fra Bogen "danske Katastrofer" 2014/Ritzau Scanpix

Scandinavian Star: Nu reagerer politiet på ny dokumentar

21. apr, 21:49
Københavns Politi afviser, at der er anledning til at genoptage efterforskningen

Københavns Politi afviser, at dokumentarserien på DR om mordbranden på Scandinavian Star indeholder nye oplysninger, som kunne være en anledning til at genoptage efterforskningen – andre er helt uenige og peger på afgørende nyt

Københavns Politi mener ikke, at der i den dokumentarserie om mordbranden på Scandinavian Star for 30 år siden, der har været sendt på DR, er fremkommet nye oplysninger. Det har politiet svaret Information. Dermed er der ikke meget, der tyder på, at serien kan føre til en genåbning af efterforskning af mordbranden, der kostede 159 personer livet, heraf 25 børn.

LÆS OGSÅ: Dansk gigant indrømmer: Vi har brudt loven

Overlevende, politikere og pårørende, der har fulgt sagen tæt siden april 1990, er helt uenige. De peger på udtalelser fra den forhenværende norske forsikringsmægler Svein Dammen, som ses i seriens sjette og sidste afsnit. Som medejer af det norske forsikringsselskab Arvid Bergvall havde han stået for kaskoforsikringen af Scandinavian Star, indtil skibet den 1. april 1990 blev sat i rutefart mellem Frederikshavn og Oslo.

Frem til, at Scandinavian Star blev solgt den 30. marts 1990, havde skibet været kaskoforsikret for 12 millioner dollar. Den dato solgte rederiet Stena, der ejede Scandinavian Star, skibet til det amerikanske selskab SeaEscape for 10,3 millioner dollar. 18 minutter senere solgte SeaEscape skibet videre til den danske skibsreder Henrik Johansen for 21,7 millioner dollar – altså for over det dobbelte. På den baggrund blev der tegnet en ny kaskoforsikring i danske Fjerde Sø med en forsikringssum på 24 millioner dollar.

- Det er første gang, at en person tæt på salget står frem. Den eneste måde, Københavns Politi kan finde ud af, om det er nye oplysninger, er ved at tale med Svein Dammen, siger Søren Søndergaard (EL).

Journalist Tron Strand fra Bergens Tidende har blandt andet i samarbejde med Jyllands-Posten dækket mordbranden indgående. Han siger om Svein Dammen, at han er en af de få med insiderviden om, hvad Scandinavian Star reelt var værd.

- Nu er det ikke længere bare en påstand, at salgsprisen på 22 millioner dollar var opskruet. Nu er det budskabet fra den mand, der frem til en uge før branden stod for forsikringen af skibet, siger han.

Norske Jan Harsem overlevede mordbranden, men mistede sin gravide hustru. Han er enig i, at Svein Dammens udtalelser i dokumentarserien "helt åbenbart er ny dokumentation om, at Scandinavian Star var kraftigt overforsikret" og kalder det for "en manipulerende retorik", når Københavns Politi nu oplyser, at de ikke ser nye oplysninger i dokumentarserien.

- Det grundlæggende tema er, at det aldrig er efterforsket eller undersøgt hverken fra dansk eller norsk side, hvem skibets reder er, siger Jan Harsem.

Fra Norge oplyser Svein Dammen, at dansk politi ikke har kontaktet ham.

Ville du være villig til at tale med dansk politi, hvis de henvendte sig?

- Ja, selvfølgelig. Det har jeg intet problem med, siger Svein Dammen.

Københavns Politi har ikke ønsket at kommentere kritikken.

LÆS OGSÅ: Mette F. raser over LA-leder: En meget grov påstand