20190208-171045-6-1920x1281we
Københavns Kommune skal stramme op, når det kommer til seniorpension, mener beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning Skovgaard (V). Foto: Niels Ahlmann Olsen / Scanpix

Københavns Kommune giver ofte nedslidte nej til seniorpension: Nærigt

3. sep 2020, 08:30
Der er stor forskel på, hvor ofte landets kommuner giver nedslidte borgere lov til at gå på seniorpension, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet. Hovedstaden ligger blandt bundkommunerne, når det kommer til tildelinger af seniorpension.

Hvis du som nedslidt borger vil trække dig tilbage på seniorpension, skal du tilsyneladende håbe på at bo inden for det rigtige postnummer. 

Således viser en ny opgørelse, som Beskæftigelsesministeriet har oversendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg, at antallet af tilkendte seniorpensioner svinger voldsomt fra kommune til kommune. 

I kommuner som Næstved, Svendborg og Herning har samtlige ansøgere ifølge den nye opgørelse fået ja til seniorpension.

Anderledes ser det dog ud i blandt andet Københavns Kommune, hvor kun 81 pct. af ansøgerne bliver godkendt til seniorpension.

Dermed ligger hovedstads-kommunen i den tunge ende af skalaen sammen med kommuner som Frederikshavn, Middelfart og Sorø Kommune.

Disse kommuner har dog haft langt færre seniorpensions-ansøgninger end København, der behandler suverænt flest sager om seniorpension. 

Det lave antal tilkendelser i hovedstaden vækker bekymring i fagforbundet FOA. 

- Der er ikke noget, der tyder på, at københavnerne skulle være særligt tilbøjelige til at søge seniorpension, selv om de ikke er nedslidte. Derfor kan man frygte, at Københavns Kommune lidt for ofte tager nej-hatten på, og at et københavnsk postnummer dermed betyder en ekstra risiko for afslag, siger Nanna Mørch, socialpolitisk konsulent i FOA. 

Andre store kommuner som Odense og Aarhus tilkender seniorpension til langt de fleste, der sender en ansøgning afsted.

Her får henholdsvis 98 og 99 pct. af ansøgere til seniorpension ja til at trække sig tilbage på den nye pensionsordning, der så dagens lys 1. januar i år. 

Nærige med førtidspension 

Ifølge beregninger fra FOA er der et overlap mellem kommuner, der er karrige med at bevilge førtidspension til syge og nedslidte, og kommuner, der ofte giver afslag på seniorpension. 

- Man kan få tanken, at den nærighed, der er i visse kommuner, når det kommer til førtidspension, også smitter af, når det kommer til seniorpension. Vi kan i hvert fald se et billede af, at nogle kommuner er meget barske i deres tildeling af pension til syge og nedslidte, mens andre er mere omhyggelige, siger Nanna Mørch. 

Det lave antal tilkendte seniorpensioner i Københavns Kommune har også vakt opmærksomhed på Christiansborg, hvor SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge kalder tallene for "opsigtsvækkende". 

- Men desværre er jeg ikke overrasket. Københavns Kommune har i mange år været fodslæbende ringe i deres behandling af syge borgere, og nu ser vi, at det samme er tilfældet, når det kommer til nedslidte. Det er bare ikke i orden, siger Karsten Hønge. 

Kommune: Vi skal stramme op 

Ifølge Cecilia Lonning-Skovgaard, beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune (V), skal årsagen til kommunens høje antal afviste seniorpensioner findes i, at mange borgere ansøger om seniorpension uden at opfylde de formelle krav til pensionen. 

- Vi kan desværre se, at en stor del får afslag, fordi de ikke har været længe nok på arbejdsmarkedet til at opfylde kravene til at få seniorpension – altså mindst 20 år, skriver beskæftigelsesborgmesteren i et skriftligt svar til A4 Arbejdsliv. 

- Derfor vil vi nu se på, om vi får vejledt borgere godt nok om de objektive krav til en seniorpension. Jeg har bedt min forvaltning om at stramme op og sørge for, at borgerne bliver vejledt bedre, uddyber Cecilia Lonning Skovgaard. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sender på baggrund af de store forskelle en opfordring til kommunerne i et skriftligt svar til A4 Arbejdsliv. Se hele svaret her.