Knus, kram og tårer men uden politisk bid

2. mar 2010
Søren Gade iscenesatte sin egen afsked i filmen Søren Gade de sidste 48 timer

Tidl. forsvarsminister Søren Gade, V, lod sin egen afsked forevige i filmen "Søren Gade - de sidste 48 timer", som TV2 viste. Det har været stærkt kritiseret - var det berettiget?

Både og. På overfladen var filmen helt tilforladelig og ufarlig. Den viste knus, kram og mange tårer, men var uden politisk bid. Det var en en guidet tur ind bag de lukkede døre, hvor offentligheden normalt aldrig kommer.

Men på det realpolitiske plan gav filmen Søren Gade lov til at sætte sit eget punktum for ministerkarrieren, endda i bedste sendetid. Han fik lov at give billedet af sig selv som hædersmanden, der ikke vil lade sin egen person, og de sager, der klistrer til den, stå i vejen for regeringen.

Men er det ikke sådan det er?

Det er nok mere præcist at sige, at det er sådan, det også er. For vist er Søren Gade en sympatisk mand og vist var han regeringens mest populære minister, men han er også en dreven politiker, der ved, hvordan han skal dreje sit offentlige billede.

Og det fik han gjort til fulde. Det var den menneskelige og varme Søren, der gav kollgerne knus og som fik knæk på stemmen under afskedstalerne. Og den orderntlige og vellidte minister, som selv oppositionen i skikkelse af SF's Holger K. Nielsen nærmest knuselskede i filmen. Holger K., iført t-shirt og safarihat, mente, at Gade var for blød til det politiske miljø i Venstre, hvor mange gerne vil frem i rækkerne.

Er Søren Gade så færdig med politik?

Det tror han vist ikke engang selv på. Der gik få dage fra den tårevædede afsked, til han gik ud i den lokale avis og protesterede mod, at Region Midtjyllands supersygehus skal ligge i Gødstrup ved Herning og ikke i Aulum ved Holstebro.

Det er svært at tolke det som andet end lyst til comeback og et tegn på, at Gade har indstillet sigtekornet på sin anden politiske karriere. 

Bliver han så minister igen?

Det er for tidligt at sige noget om. Dels skal lækage-sagen undersøges og det kan belaste Søren Gade. Og dels kan tiden løbe fra ham.

Rokaden viste, at der er mange, der føler sig forbigåede i Venstre og det levner ikke nødvendigvis plads til en minister, der er gået selv. Og gået helt ud.

Landspolitisk er Søren Gade en mand, hvis karriere har taget en ordentlig rutchetur. Fra Mr. Nobody til Søren Folkekær til Regeringens Problembarn. Internt i Venstre har han været nævnt som mulig formand - og den slags er aldrig i høj kurs hos dem, der sidder på magten. De samler ikke på udfordrere.

Hvad kan Gade så?

Han kan skabe sig en karriere i lokalpolitik - eller måske i regionen, hvor Venstre godt kunne bruge et stærkt kort mod Socialdemokraternes Bent Hansen.

Det er jo interessant, at Gades første politiske udmelding efter sin exit som minister var sygehus-sagen. Her stiller han sig på samme side som de oprørske vestjyske venstrefolk, han bor iblandt.

Og dermed i opposition til regeringen.

Det kommer vi til at høre mere til.

Hva' er meningen

Avisen.dk's politiske redaktør, Elisabet Svane, har set filmen om Søren Gades sidste 48 timer som minister