Tæt på verden: Knoglebrækker feber kommet til Europa

22. nov 2012, 09:17
100 lande er plaget af denguevirus, der spredes af myg. Der er ikke midler imod den. Op til 100 millioner ramte om året. Mange døde.

Den overordentlig ubehagelige knoglebrækker-feber, kendt i troperne og subtroperne som dengue-feber, er komme til Europa, hvor 1.357 mennesker på Madeira er ramt. Turister med feberen er rejst tilbage til hjemlande bærende smitten.

I varme lande som Indien og Thailand bliver næsten alle børn smittet. Hele 40 procent af klodens befolkning er udsatte for plagen.

“Det globale dengue er meget værre end de fleste ved og det bliver værre hele tiden,” udtaler WHO’s dengue ekspert, Dr. Rahman Velayudhan i The Guardian.

Myggen, Aedes aegypti, der er den mest ivrige til at udbrede den gul-feber lignende sygdom findes ikke i Dansk natur. Den har etableret sig i Madeira de senere år og visse andre steder i Europa. Også den sydlige amerikanske delstat Florida er invaderet, ligesom de Canariske øer og Cap Verde. Myggen stikker om dagen.

WHO anslår, at der årligt at være mellem 50 og 100 millioner tilfælde af dengue i 100 lande. Sygdommen kan være dødelig for både børn og voksne. Den findes især i troperne, og der er ingen kendte medikamenter imod den. Symptomerne er brutale, hvorfor navnet knoglebrækker-feber antyder.

Indien

For 14 dage siden rapporterede the New York Times, at der var en alarmerende epidemi af dengue i Indien, men at myndighederne ikke forsøgte at gøre noget ved problemet. Indien er blevet centrum for bekymringen om plagen, der breder sig over hele det varme bælte på jorden.

I 1950'erne var sygdomme dårligt kendt, men i dag er den en mygge-båren plage. I oktober er der registreret 30.000 tilfælde mog “kun” små 19.000 hele sidste år. Et overslag siger, at der i Indien alene er 37 millioner tilfælde om året. En kvart million mennesker må hospitaliseres.

Tallene for Indien anses af autoriteter, der ikke turde opgive deres navn, for vildt underdrevne. Det ses af, at nabolande Sri Lanka indrapporterer tre gange så mange tilfælde og indien befolkning er 60 gange større.

Indien kritiseres for ikke at have oprettet et passende varselssystem, der kan hjælpe til med at bekæmpe myggene i områder med udbrud. New York Times henviser til et ikke-offentliggjort studie, der viser at Indien kan være ligeså hårdt ramt som Thailand, hvor næsten alle børn får sygdommen.

Madeira

Udbruddet af dengue startede i oktober i Madeira, en varm øgruppe nord for De Canariske Øer, og anses for meget omfattende. Der har ikke været dødsfald i Europa.Det er første gang siden 1920, at der er et større udbrud i vores del af verden. I 2010 var der mindre udbrud i Frankrig og Kroatien, rapporterer Reuters.

Forholdene i Indien og Thailand er betydeligt værre, idet sundhedseksperter anslår, at man dårligt kan undgå at blive smittet efter få måneder i Indien. Der er fire slags dengue og reaktionerne kan variere fra mild feber til voldsomme og smertefulde udbrud. Den går over efter 14 dage, men følgerne kan vare i måneder som depression og træthed.

Smittet anden gang med en ny version af dengue kan sygdommen være livsfarlig. I en procent af tilfældene går folks immunsystem amok, og dengue medfører indre blødninger og uden hospitalsophold død. Faktisk er forholdene med dengue i dag, at hver 5te turist, der besøger troperne, ender med dengue-feber.

I henhold til Vaccine News oplever Cambodja en stigning i antallet ad dengue sager på 163 procent i år. Der har været tusinder af ramte og 170 børn er døde af smitten. Antallet af dødsfald blandt børn er steget dramatisk med 154 procent.

Kampen imod

I Brasilien, hvor der konstant er caeses af dengue i regnskovsområder forsøger man at bekæmpe myggene ved at slippe millioner af genetisk forandrede myg ud i naturen, skriver Time. Eksperimenter med gen-forandrede myg foregår også i Cayman og Malaysia, hvor sundhedsmyndighederne er desperate over stigningen i angrebene.

I Indien går et stort medicinalfirma, Sanofi Pasteur, snart i gang med test af en vaccine imod dengue på mennesker, skriver news.com.au. Australske udbrud har ikke været epidemiske. Mediet rapporterer, at vacciner skal fungere på tværs af grænser, hvorfor de skal testes både i Indien og Thailand. Dengue findes ikke blandt dyr, hvor test må foregå på mennesker.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.