Knivrøver: Disse butikker er lettest at røve

28. jun 2012
Discountsikkerheden i Aldi er allerede en kendt sag blandt kriminelle. Det er på høje tid at få sendt et modsat signal, siger HK Handel.

Det er ingen hemmelighed, at Aldi-butikker ofte er udsat for røveri, og at discountkæden ikke anstrenger sig særlig meget for at undgå det.

Politiets døgnrapporter, Arbejdstilsynets vurderinger og de ansattes egne erfaringer taler deres eget tydelig sprog.

Men for nylig slog en 23-årig mand hovedet på sømmet, da han skulle forklare i retten, hvorfor han valgte at røve en Aldi-butik i Jægerspris den 30. december sidste år.

"Fordi Aldi har en elendig sikkerhed. Der er ingenting. De har ikke engang videoovervågning. Det er det letteste i verden, og det ved alle," forklarede han ifølge Lokalavisen Frederikssund under et Grundlovsforhør i retten i maj måned.

Den 23-årige har erkendt det brutale røveri, som blev begået sammen med en medsammensvoren.

De to mænd havde brug for hurtige kontanter til at betale en gæld. Kort før lukketid trængte de to maskerede mænd ind i Aldi på hovedgaden i Jægerspris.

Bevæbnet med knive truede de personalet ind i baglokalet, hvor de blev bagbundet med gaffa-tape.

Røverne slap af sted med 23.000 kroner i mønter.

Politikommissær Klaus Madsen fra Nordsjællands Politi bekræfter overfor Avisen.dk, at den ene røver ikke har haft høje tanker om sikkerheden i Aldi.

"Han har forklaret, at han valgte Aldi til røveriet, fordi han mener, at deres sikkerhed ikke er så god,” siger han.

HK Handel er foruroliget over den opfattelse, der hersker blandt kriminelle om den butikskæde, hvor hundredvis af deres medlemmer arbejder.

"Enhver arbejdsgiver har en pligt til at sikre sine medarbejdere bedst muligt, og vi har i mange år kritiseret Aldi for manglende sikkerhed. Det her understreger, hvor vigtigt det er, at vi får sendt det modsatte signal i en fart," siger sektorformand Jørgen Hoppe.

Han påpeger, at der tidligere har hersket samme farlige opfattelse af 7-Eleven - som indtil for nylig var plaget af hyppige røverier.

Ved hjælp af vagter, intensiveret kameraovervågning og bedre sikkerhedsforstaltninger er det her lykkedes at vende den kedelige tendens.

"Man kan aldrig forhindre, at en sindsforvirret person pludselig beslutter at røve en butik, men man kan og skal gøre sit yderste for at skabe nogle fornuftige sikkerhedsforanstaltninger," siger Jørgen Hoppe.

Avisen.dk har i flere artikler beskrevet den tætte sammenhæng mellem Aldi's skrabede sikkerhed og den alarmerende høje frekvens af røverier.

Flere medarbejdere har i den forbindelse påpeget, at en høj gennemstrømning af medarbejdere nødvendigvis må betyde, at oplysninger om butikkernes dårlige sikkerhed umuligt kan være en hemmelighed i kriminelle miljøer.

Det samme vurderer Arbejdstilsynet i forbindelse med den usikre praksis for transport af omsætning til banken, som i de fleste Aldi-butikker klares af medarbejderne selv.

"Arbejdstilsynet vurderer, at personaleomsætningen i Aldi Marked Allingåbro udgør en forværrende faktor for risikoen for røveri," skriver Arbejdstilsynet i en rapport fra et kontrolbesøg i Aldi i Allingåbro i februar.

"Arbejdstilsynet vurderer, at høj personalegennemstrømning øger risikoen for, at oplysninger om butikkens sikkerhedsprocedurer og for eksempel størrelsen af kontantbeholdningen (ord overstreget) og at ansatte har adgang hertil, uforvarende kan tilgå personer i det kriminelle miljø," forsætter vurderingen.

Tavs Aldi-direktør

Avisen.dk ville gerne have spurgt Aldi-koncernens direktør Jan Lund, hvad han mener om, at der også blandt kriminelle hersker den opfattelse, at hans butikker er de letteste at røve.

Jan Lund har desværre ikke reageret på Avisen.dks henvendelser siden sidste torsdag.

Frygt og lede i Aldi
  • Den tyske discount-kæde Aldi åbnede sin første butik i Danmark i 1977, og har i dag 250 butikker.
  • Kæden har fra starten haft overenskomst med HK Handel.
  • Avisen.dk har i en række artikler sat fokus på urimelige arbejdsvilkår og underlige ansættelsesbetingelser i Aldi.
  • Siden har Avisen.dk modtaget en lang række henvendelser fra tidligere og nuværende medarbejdere i Aldi.
  • Nogen vil være anonyme af hensyn til deres job, mens andre gerne lægger navn til.
  • Fælles for dem er, at de fortæller om en arbejdsplads, der ulmer af utilfredshed, vrede og frygt.