Knald dig til ekstra SU, mand!

21. maj 2010
Et hul i SUloven giver over 32.000 kroner til en far, selv om han nægter at se sit barn. Christiansborg vil lukke hullet.

En dag tog faderen til Deborah Gudnitz’ barn pludselig sit tøj og gik. De havde været gift i otte år, havde sammen en søn på fire, og Deborah var gravid med en lille pige.

Økonomien lå i ruiner, og den ventende mor befandt sig i en absurd situation. Men ondt blev værre, fordi hendes eksmand uden problemer kunne hæve seks måneders SU, selv om han nægtede at have noget med sine børn at gøre.

”Jeg var utrolig frustreret og nærmest desperat, da jeg stod i en situation, hvor jeg ikke kunne klare mig økonomisk, og kunne se, at min eksmand ville få seks klip helt gratis. Det var absurd,” siger Deborah.

Bare gør en pige gravid

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

SU-styrelsen oplyser, at de kun ser på forældrenes navne på en fødselsattest, når de skal uddele fødselsklip. Derfor kan fædre, som ikke vil se deres børn, få fingre i 32.304 kroner ved at udfylde en enkelt ansøgningsblanket. Og her står Deborah af.

”Hvorfor er der ikke sat et krav om en modydelse? For at modtage SU, skal du være studieaktiv. For at modtage fødselsklip som mand, skal du bare gøre en pige gravid. Der er ellers ingen krav overhovedet,” siger hun.

På Christiansborg vil de gerne gøre noget ved Deborahs spørgsmål, og der er bred enighed om at få lukket hullet i loven blandt medlemmer fra Venstre, De Konservative, Socialdemokraterne samt Dansk Folkeparti i uddannelsesudvalget.

Venstres Sophie Løhde kalder det "socialt bedrageri", og Dansk Folkeparti finder det forkasteligt, at en mand flygter fra ansvaret, men stadig stikker hånden frem ved kasse et.

”Det er åbenlyst urimeligt, at en mand, som kan skabe et liv, ikke lever op til sit ansvar, men stadig bliver betalt,” siger Martin Henriksen (DF).

Dyneløfteri

Men kontorchef i SU-styrelsen, Peter Nielsen, er bekymret over, hvordan han fører politikernes ønsker ud i livet. Han tror, at det bliver meget bureaukratisk, hvis de vil undgå fædre, der først nyder og senere flygter.

”Hvis man skulle løfte den opgave, så tror jeg, at det ville blive en gang bureaukratisk dyneløfteri,” siger Peter Nielsen.

Som det er i dag kan en mandlig studerende få udbetalt fødselsklip igennem hele sin studietid, hvis han vel at bemærke gør ti kvinder gravid. Det kan ikke lade sig gøre at få penge for mere end et barn af gangen, men sammenlagt kan han få dobbelt SU igennem hele studiet.