Kløfte: Kun ufarlige fanger kommer ud

24. maj 2011, 15:50
De Konservative erkender, at partiet vil have flere kriminelle i samfundstjeneste. Til gengæld lover partiet, at de ikke vil være til fare for deres egne omgivelser.

"Det er jo ikke sådan, at vi smækker fængselsdøren op og lader alle kriminelle afsone i det fri. Vi åbner op for, at dommerne kan idømme flere samfundstjeneste også inden for området, hvor dommerne før var mere varsomme med den form for straf."

Sådan lyder det fra De Konservatives retsordfører, Tom Behnke, efter at Avisen.dk har fortalt, at flere ofre fra næste år risikerer at møde deres gerningsmand på gaden, fordi regeringen, DF og KD vil udvide brugen af samfundstjeneste for at få råd til weekendens tryghedspakke.

Nu også til voldsmænd

I bilaget til tryghedspakken står der sort på hvidt, at partierne bag pakken vil udvide brugen af "samfundstjeneste inden for varsomhedsområdet".

Ifølge juraprofessor Eva Smith kan det kun betyde, at dommere fremover i større grad skal idømme kriminelle, der har gjort sig skyldige i vold, røveri, narkokriminalitet eller sexforbrydelser, samfundstjeneste. I dag er dommerne varsomme med at straffe netop de fire grupper så mildt deraf navnet varsomhedsområdet.

Tom Behnke giver juraprofessoren ret.

"Partierne bag pakken har endnu ikke peget på hvilken gruppe eller hvilke grupper af de kriminelle, der fremover kan komme i betragtning. Men personligt forestiller jeg mig, at det bliver de kriminelle, der ellers ville have fået en mild voldsdom, der skal i samfundstjeneste. Det bliver i hvert fald ikke dybt kriminelle, der er til fare for deres egne omgivelser, så længe jeg er retsordfører for De Konservative," lover han.

Ufarlige samfundstjenere

De fleste, der i dag afsoner ved at arbejde på genbrudspladsen eller på biblioteket, er typisk straffet for berigelseskriminalitet eller brud på færdselsloven. Og sådan skal det blive ved med at være ifølge De Konservative.

"Selvom vi åbner op, vil det stadigvæk være en brøkdel af samfundstjenerne, der har gjort sig skyldig i lidt grovere kriminalitet, så jeg tror ikke, at ofrene vil opleve en stor forskel. Hvis det var mig, der havde fået en flad eller to, ville jeg faktisk være glad fo at se, at min gerningsmand havde fået en straf, der skulle svedes ud," uddyber Kim Behnke.

Stadigvæk egnede

I bilaget til tryghedspakken står der også, at partierne bag pakken vil lempe "egnethedskriterierne for samfundstjeneste".

Men ifølge den konservative retsordfører er det ikke ensbetydende med, at de kriminelle bliver for eksempel mere aggressive.

"I dag kan en kriminel ikke komme ud i samfundstjeneste, hvis han eller hun har en midlertidig bolig eller et dårligt fysisk helbred. Det er sådan nogle kriterier, vi kan lempe på, men vi har endnu ikke besluttet hvilke kriterier, lempelsen skal ramme," slutter Kim Behnke.

tryghedspakken

Prisen

130 millioner i 2012

130-270 millioner i 2013

270 millioner i 2014 og frem

Finansieringen

Pakken skal blandt andet finansieres ved:

  • At udsluse flere kriminelle i samfundstjeneste
  • At flyve udviste kriminelle til afsoning i deres hjemlande

Besparelse i 2012: 31 millioner

  • At få flere etniske minoriteter i job

Besparelse i 2012: 84 millioner

Kilde: Justitsministeriet