Tæt på verden: Klimakaos: Varmeste år på jorden i 160 år

30. nov 2012, 11:08
FNs meteorologer har målt ekstreme vejrforhold i 2012 alle vegne. Det blev et af de varmeste år nogensinde.

Meteorologer fra FN siger, at med få undtagelser gennem 160 år har det aldrig været så varm på jorden som i år. Det er en del af mønstret med flere klimakatastrofer og usædvanligt vejrlig.

Den endelige dom over 2012 kommer først til marts, men der er ingen tvivl hos verdensmeteorologerne i WMO. Det handler om klimaforandringer. Analysen tjener som baggrund for klimakonferencen i Doha.

I virkeligheden er der ikke tale om voldsomme stigninger for temperaturerne; FN taler om 0,45 grader celsius. Det alarmerende er konsekvenserne som for eksempel den historisk hurtige afsmeltning af isen ved polerne.

Katastrofer

Vandstanden i havene er 20 cm højere end for 100 år siden på grund af klimaforandringer forårsaget af mennesker. Eksempelvis var der ikke sket så stor skade under den nylige Sandy orkan , der ramte Caribien og USAs Østkyst, hvis vandstanden var som tidligere.

Året indledtes med La Niña, et vejrfænomen skabt Stillehavet, som påvirker klodens vejr. Dette medførte som ventet et temperaturfald i flere måneder, men så kom varmen i usædvanlig høj grad.  Periode maj-oktober har været blandt de allerhøjeste nogensinde målt.

USA har været ramt af hedebølger, der har ført til 15.000 lokale varmerekorder gennem året. To Tredjedele af USA har haft tørke. De samme forhold gjaldt i Rusland, Kina, Marokko, Brasilien og Balkan.

I vinter faldt temperaturerne i Rusland til -45-50 grader C. Der har været oversvømmelser i Vestafrika, og i foråret fik dele af Sydkina de største regnmængder i 32 år. Ekstrem regn er også set i Argentina og Colombia.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.