KLformand raser over flirt med akasser

11. nov 2009
Kommunernes formand retter hård kritik mod den stribe kommuner, der nu sender dele af jobindsatsen videre til Akasserne.

Jobcentret skal holde sig væk de første ni måneder, når murere og hjemmehjælpere mister jobbet. Sådan bliver det fremover i en række af landets kommuner

Kun tre måneder efter, at regeringen overdrog landets kommuner ansvaret for at få ledige i arbejde, søger et stort antal af kommunerne hjælp hos A-kasserne under LO.

Fagbevægelsens tilbud til kommunerne er gratis og går ud på, at A-kassen i stedet for jobcentret står for kontakten til den ledige de første ni måneder. Det har tre kommuner sagt ja til, mens yderligere ti kommuner blot mangler en underskrift.

Derudover er andre 40 af landets 98 kommuner i gang med at forhandle, viser en status fra LO.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Formand raser

Men kommunernes egen formand Erik Fabrin (V) kritiserer aftalerne, der blandt andet er indgået af  to venstreborgmestre og en borgmester fra de Konservative.

"Jeg synes ikke, kommunerne som det første - efter de har fået overdraget opgaven - skal udlicitere opgaven til A-kasserne," siger formanden for Kommunernes Landsforening.

Han frygter, at kommunernes jobindsats vil snuble, allerede inden den er begyndt at gå.

"Hvis ikke kommunerne sammen kan løse opgaven, er det klart, at vi får svært ved at beholde den på længere sigt. Hvis vi ikke står sammen, er der ikke nogen grund til, at regeringen lader kommunerne løse opgaven," siger Erik Fabrin.

Hul i kommunekassen

Mariager Fjord er en af de første kommuner, der har taget imod tilbuddet om kvit og frit at overlade en række opgaver til A-kasserne.

"Vi sidder i en klemme hvad angår resurser, og der er dette samarbejde en kærkommen fremstrakt hånd," siger borgmester Hans Christian Maarup (S).

Hjælper de ledige

Næstformand i LO Lizette Risgaard er glad for udsigten til, at A-kasserne skal spille en større rolle for de lediges jobjagt.

"Vi tror på, at de forsikrede ledige har bedre af at komme ned i deres fagligt forankrede A-kasse, når de mister deres job. Vi har et kendskab til vores arbejdsløse og vi kender arbejdsgiverne," mener hun.

Aftalerne forpligter også A-kasserne til at være med på sidelinjen, når den ledige skal finde vej tilbage i job. Og A-kasserne skal rådgive jobcentret om hvilken uddannelse, praktik eller kursus, der gavner den ledige.

A-kasser på banen
 • Aftale på plads
  København
  Mariager Fjord
  Hillerød
 • Aftale lige på trapperne
  Næstved
  Frederikshavn (S
  Brønderslev (V)
  Læsø (V)
  Silkeborg (C)
  Hedensted (S)
  Vejle (S)
  Fredericia (S)
  Kolding (S)
  Aabenraa (S)
 • Har afvist
  Gribskov
  Skanderborg
 • Forhandler
  40 andre kommuner