Klar besked: Velfærd frem for lavere skat

26. jun 2011
Syv ud af ti vil hellere have velfærd end skattelettelser, viser ny undersøgelse fra TNS Gallup

Når opsvinget en dag kommer, skal pengene bruges på velfærd.

Syv ud af ti danskerne mener, at pengene fra et opsving skal bruges til forbedringer af de offentlige velfærdsydelser frem for skattelettelser.

Det viser en ny rundspørge blandt 1190 repræsentativt udvalgte danskere, som TNS Gallup har foretaget for fagforbundet FOA.

22 procent af de adspurgte mener, at pengene skal bruges på skattelettelser, når der igen kommer vækst i den danske økonomi. Mens 69 procent foretrækker, at pengene bruges på bedre velfærd til blandt andet børn, ældre og syge.

”At så mange vælger flere penge til velfærd, skyldes nedskæringerne og forringelserne, særligt på kommunalt plan. Det har nu nået kernevelfærden, hvor næsten ingen er gået fri, og der bliver talt meget om, at der ikke er udsigt til, at det bliver bedre,” siger Helle Holt, seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

Hjælp til et bad

Hun mener, at nedskæringerne tidligere har være meget fjerne i folks bevidsthed.

”Når du selv har brug for en ydelse, så finder du ud af, at den ikke er der. Når man nedsætter dagpengeperioden fra to til fire år, er det mere fjernt. Nu mærker de fleste det selv med lukkedage og mangel på personale i daginstitutionerne, sygehus- og skolelukninger, store skoleklasser og ens gamle forældre, der ikke kan få hjælp til et bad,” siger Helle Holt.

I undersøgelsen er det lidt flere kvinder end mænd, der foretrækker velfærd. Men den vigtigste faktor er politisk ståsted. 94 procent af SF’erne vil have velfærd, mens halvdelen af de konservative vil have skattelettelser.

Konservative vælgere er splittede

De konservative har da også for nyligt krævet er svar fra Venstre, om der ville bliver skattelettelser i en kommende blå regering. I undersøgelsen er de konservatives svar fifty-fifty. 47 procent vil bruge pengene på velfærd, 45 på skattelettelser.

Det ser den konservative skatteordfører Mike Legarth ser intet problem.

”Det er to måder at nå det samme. Det er en konservativ mærkesag at kunne tage sig af de svageste, og det mener vi, at man opnår ved skattelettelser, der øger konkurrenceevnen og motiverer til en ekstra indsats og at tage en længere uddannelse. Det giver vækst, så vi kan bevare velfærdssamfundet,” siger Mike Legarth.

På den røde fløj er det kun fire procent af SF'erne, der hellere vil have skattelettelser. Det er SF's gruppeformand, Ole Sohn, godt tilfreds med.

”Det er et udtryk for, at vælgerne kan se, at vi ikke får velfærd gennem skattelettelser til de mest velhavende. Først blev der skåret i børnechecken, så i dagpengene og nu i efterlønnen. Alt sammen noget der er skævt fordelt. Nu har vi haft en regering, der sagde at alt blev bedre med skattelettelser, men nu bider vælgerne ikke på,” siger Ole Sohn fra SF.

Stramme balderne

Dennis Kristensen, formand for FOA, der står bag undersøgelsen, er også glad for resultatet.

"Det er fantastisk opløftende. Trods den aktuelle debat om, at alle skal stramme balderne sammen i i flere år, og det mest ansvarlige er nedskæringer -  så er der faktisk flertal blandt vælgerne i alle partier undtagen Konservative for, at lige så snart opsvinget kommer, skal der penge til velfærden," siger Dennis Kristensen.

Rundspørgen

 

Når vi får vækst i den danske økonomi igen, hvilket af de to nedenstående områder mener du er vigtigst at bruge penge på?

Skattelettelser: 22%

Off. Velfærdsydelser: 69%

Ved ikke: 9%

Mener du, at investeringer i den offentlige sektor kan være med til at sætte gang i økonomien, eller kan være skyld i, at væksten bremses?

Gang i: 61 %

Bremses: 16%

Ved ikke. 16 %

Kilde: Gallup 7.-15. juni. 1190 repræsentativt udvalgte deltagere.