KL: Farvel til op mod 10.000

10. dec 2010
Spareplaner kan ifølge KL betyde færre ansatte i kommuner end hidtil antaget. Medarbejdernes modkrav er mere tryghed.

Kommunernes formand Jan Trøjborg (S) har hidtil været forsigtig med anslå, hvor mange kommunalt ansatte, der mister jobbet næste år som følge at kommunal nulvækst og besparelser.

Men for to måneder siden sagde han, at han regner med 5.000 afskedigelser over hele landet.

Nu siger Jan Trøjborg, at tallet kan blive højere.

"Om det bliver 5.000 eller 10.000 færre ansatte i kommunerne ved jeg ikke, men det bliver formentligt snarere 10.000 end 5.000," siger Jan Trøjborg, til Avisen.dk

Han understreger, at langt fra alle bliver fyret.

"Nogle vil også være i form af naturlig afgang fra stillinger, der ikke bliver genbesat," siger Jan Trøjborg, der ikke kan vurdere, hvordan det fordeler sig mellem fyringer og naturlig afgang.

Anders Bondo Christensen, chefforhandler for de kommunale organisationer ved de aktuelle overenskomstforhandlinger, er ikke overrasket over tallet.

"Jeg har over for KL ikke lagt skjul på, at jeg vurderer, at tallet 5.000 var alt for lavt. Og at jeg mener, at det skaber en unødvendig utryghed, når man ikke er åben omkring besparelsernes konsekvenser," siger Anders Bondo Christensen.

"Så selv om 5.000-10.000 er værre end 5.000, er jeg glad for, at KL viser mere åbenhed, for usikkerhed er værre end vished," siger Anders Bondo Christensen.

”Men det betyder også, at vores krav om at få endnu mere tryghed i ansættelsen bliver endnu mere aktuelt,” siger Anders Bondo Christensen og nævner blandt andet længere opsigelsesvarsler, som et af kravene til øget tryghed for de kommunale medarbejdere.