KL beskylder LO for urent trav

7. jan 2014, 14:35
Fagbevægelsen misbruger et notat om aktivering til at miskreditere kommunernes arbejde med ledige, mener KL. LO afviser kritikken.

Kort før Carsten Koch-udvalget offentliggør sine anbefalinger til en beskæftigelsesreform, er KL og LO røget i totterne på hinanden.

KL beskylder fagbevægelsen for at misbruge et notat om ledige dagpengemodtagere til at genrejse en årelang debat om, hvem der er bedst til at få ledige tilbage i arbejde: Kommunale jobcentre eller faglige a-kasser.

»Det er at ødelægge debatten at bruge en undersøgelse til noget helt andet; nemlig en diskussion om, hvordan ændringerne på arbejdsmarkedet skal være i forlængelse af det, der kommer fra Carsten Koch-udvalget,« siger formanden for KL’s arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg, Jacob Bundsgaard (S), som også er borgmester i Aarhus.

Langt færre aktiveres

I morges offentliggjorde Ugebrevet A4 notatet fra LO, der viser, at kommunernes aktivering af ledige dagpengemodtagere de seneste to år er faldet fra 40.000 til 17.000 helårspersoner. Andelen af ledige dagpengemodtagere, som aktiveres, er på to år faldet fra 1,6 procent af arbejdsstyrken til kun 0,6 procent.

Tallene fik politisk valgt sekretær i LO, Ejner K. Holst, til at kritisere de kommunale jobcentre for at være for inaktive i beskæftigelsespolitikken. Men kritikken falder KL for brystet.

»Det er skudt helt forbi målet. Og jeg synes, at LO plejer at levere på et højere niveau end det her,« siger Jacob Bundsgaard.

LO: Folk skal i varig beskæftigelse

Ejner K. Holst er uforstående over for kritikken. Han afviser, at han har villet andet end at få arbejdsløse tilbage i job.

»Jeg går jo ikke ud og beskylder KL for at ville forsøge at ødelægge a-kasserne ved hele tiden at tale om rådighedsreglerne. Det, går jeg ud fra, er et ønske om at få systemet til at fungere bedst muligt. Og når jeg taler om aktivering og beskæftigelse, er det netop med et ønske om at få folk i varig beskæftigelse,« siger Ejner K. Holst.