- Det er afgørende, at krisen bliver afværget så hurtigt og effektivt som muligt, lyder det fra Per Larsen, der er sundhedsordfører for Konservative. Foto: Matthias Rietschel/Reuters/Ritzau Scanpix

K-profil raser: - Skandaløst og voldsomt kritisabelt

20. maj 2020, 08:42
Gentagne afvisninger fra Statens Serum Institut om at fremlægge smittetal, får nu flere til rejse kritik af instituttets strategi.

Alle kan nu blive testet for covid-19 i et af landets hvide coronatelte. Men selvom dørene nu for alvor åbnes op, har instituttet alligevel mødt kritik for ikke at fremlægge detaljerne i deres teststategi. Og nu melder der sig et nyt spørgsmål:

Hvorfor vil Statens Serum Institut ikke vise os tallene for, hvor mange der hver dag testes positiv for coronavirus rundt omkring i landets hvide testtelte?

LÆS OGSÅ: Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Spørgsmålet stilles af Søren Riis Paludan, der er virolog ved Aarhus Universitet, i en artikel på Berlingske. Ifølge ham findes der nemlig ikke et godt argument for ikke at offentliggøre dem.

Omvendt er de interessant information, der kan være med til at fjerne mytedannelse om coronasmitte blandt danskerne, fordi det blandt andet vil kunne tegne et billede af det såkaldte mørketal.

Men vigtigst af alt vil det kunne overvåge smittespredningen og smittemønstret, lyder det fra virologen, der derfor opfordrer Statens Serum Institut til at lægge oplysningerne frem.

Virologens opfordring deles af Per Larsen, der er sundhedsordfører for Konservative. Ifølge ham er det ’skandaløst’ og ’voldsomt kritisabelt’, at man tilbageholder vigtig viden, fordi danske forskere potentielt vil kunne udlede viden af tallene.

- Det er afgørende, at krisen bliver afværget så hurtigt og effektivt som muligt – og det her hemmelighedskræmmeri gør skade i forhold til at løse opgaven, siger han til Berlingske.

Ifølge Statens Serum Institut er der dog en god grund til, at tallene ikke er kommet frem endnu. Der er ikke tilstrækkeligt grundlag for det, men ’det ser ud til, at meget få er testet positive’, oplyser de til Berlingske.