Kioskmassakre: Lukkelov værre end ventet

2. dec 2012, 06:00
Store kæder er langt mere aggressive med udvidede åbningstider, end nogen havde forudset

Ændringen af lukkeloven betyder døden for de små butikker. Sådan har advarslen lydt i årevis. Nu to måneder efter ændringen ser det endnu værre ud, end selv de værste pessimister havde forudset.

”De ting, vi havde forventet ville ske efter ændringen af lukkeloven, er faktisk sket i højere grad. For eksempel giver mange Netto- og Faktabutikker den fuld skrue og holder åbent til klokken 23 eller 24. Det har overrasket os,” siger Per Nyborg, administrerende direktør i Institut for Centerplanlægning.

Dagligvarebranchen regner i forvejen med, at hver femte butik, svarende til cirka 1.000 butikker, lukker eller bliver overtaget af en discountkæde i løbet af de kommende fem år. De 900 vil være små nærbutikker og kiosker.

Alt tyder nu på, at tallet kan blive endnu højere.

Trækker et spor af personlige tragedier

”Vi kommer desværre ikke uden om, at der vil være butikker, der lukker. De små butikker er helt sikkert under pres, nu hvor de ikke længere har søndagen og de sene aftentimer for sig selv,” siger Jens Birkeholm, direktør for brancheorganisationen Dansk Detail.

Gruppen er i forvejen presset af finanskrise og grænsehandel, forklarer vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen.

”Men ændringer i lukkeloven er klart en medvirkende faktor,” siger Claus Bøgelund Nielsen.

Butiksdøden blandt de små kiosker og købmænd vil trække et spor af personlige tragedier, advarer fagforeningerne.

En stor del af landets små købmænd og kioskejere er nemlig uden a-kasse, og mange af dem har gæld i virksomheden.

"Der er desværre tit økonomiske sår at slikke efter en tvungen lukning. Det er personlige tragedier, vi taler om," siger Keith Fobian, administrerende direktør for Dana, som er en af de største a-kasser for selvstændige.

Han mener, at liberaliseringen af lukkeloven er en trussel mod mange af landets små erhvervsdrivende.

Nu rammer konkurserne de små

Sø- og Handelsretten ser netop nu mange konkurser blandt små firmaer, der ikke længere kan spare sig ud af finanskrisen.

Ændringen i lukkeloven betyder, at det fra første oktober i år blev muligt for alle butikker at holde søndagsåbent, hvor det før var et privilegium forbeholdt små butikker. Det betyder, at den lille nærkiosk må slås om kunderne med store butikscentre og discountkæder.

Samtidig vælger mange dagligvarekæder nu at holde åbent i de sene aftentimer – noget, der i forvejen var lovligt, men som mange først har valgt at benytte sig af nu, hvor åbningstiderne alligevel skulle revideres.