(Arkivfoto) En kinesisk kok skulle blandt andet betale i alt 300.000 kroner til arbejdsgiveren og en mellemmand for at få job i Danmark. Foto: Morten Germund/Ritzau Scanpix

Kinesisk kok betalte 300.000 for sit job i Danmark

27. dec 2019, 06:40
Da en kinesisk kok gik til politiet og fortalte, hvordan han og hustruen havde betalt i alt 300.000 kroner for deres job i Danmark, var politiet syv måneder om at reagere.

Det tog politiet syv måneder at rykke ud til fem sushi-restauranter og kontrollere forholdene, efter en kok til politiet havde fortalt om, hvordan han og konen blev groft udnyttet på en sushi-restaurant i 2016.

Blandt andet skulle de betale i alt 300.000 kroner til arbejdsgiveren og en mellemmand for at få jobbet i Danmark.

Det viser politirapporter fra en omfattende efterforskning af menneskehandel til tvangsarbejde, som Fagbladet 3F har fået aktindsigt i.

LÆS OGSÅ: Ny analyse - Snart forsvinder 33.000 ufaglærte job

Men en reaktionstid på syv måneder lyder “helt vanvittigt”, siger advokat Marc Malmbak Stounberg fra Elmer Advokater, der beskæftiger sig med sager om tvangsarbejde.

- Det lyder til, at der her bliver anmeldt en forbrydelse så grov, at politiet skal reagere med det samme. Det er nærmest direkte ud i patruljevognen og anholde og finde ud af, om der er grundlag for varetægtsfængsling, siger han.

Som Fagbladet 3F har afdækket bliver kinesiske kokke udnyttet groft på kinesiske og sushirestauranter i Danmark.

Det sker blandt andet ved, at en kok får job gennem beløbsordningen, hvor man officielt skal have 35.582 kroner i løn. Men reelt arbejder kokkens hustru for samme løn, mens parret arbejder op mod 80 timer om ugen med én månedlige fridag. Samtidig skal de i nogle tilfælde betale penge til en mellemmand eller arbejdsgiveren.

En praksis som myndigheder har været opmærksom på i årevis.

Først i maj 2017 rykker politiet ud og laver afhøringer og ransagninger mod kædens restauranter.

Det er på trods af, at Udlændinge- og Integrationsministeriet i den mellemliggende periode er blevet gjort opmærksom på, at den ansvarlige styrelse mistænker “systematisk snyd og/eller menneskehandel til tvangsarbejde” med kinesiske kokke på beløbsordningen.

Men på det tidspunkt er den kinesiske kok sammen med sin kone og en kollega fra samme kæde for længst rejst ud af landet. Tilsyneladende efter arbejdsgiveren har fået besked om, at kokkene har talt med 3F.

Center mod Menneskehandel, der er sat i verden for at hjælpe og beskytte potentielle ofre for menneskehandel, kan heller ikke i dets registreringer, se, at det er blevet kontaktet i sager vedrørende kinesiske potentielle ofre for menneskehandel i Midt- og Sydjylland i den pågældende periode.

Politianmeldelsen fra den kinesiske kok blev modtaget i Midt- og Vestjyllands Politi.

Her oplyser politiet, at man henlagde sagen, da man besluttede at samle efterforskningen ét sted. Politiet vil ikke svare på, hvorfor det ikke kontakter Center mod Menneskehandel, og for yderligere spørgsmål henviser kredsen til den politikreds, der endte med at efterforske sagen, Sydsjælland- og Lolland Falsters Politi.

Det fik dog først sagen tilsendt et halvt år efter, men endte med at opgive sigtelsen.

Ifølge vicepolitiinspektør Anton Havegård, skete det, fordi politiet på trods af en “omfattende og grundig” efterforskning, ikke fandt de nødvendige beviser.

- Ud for de forudsætninger, vi havde, så gjorde vi det, vi kunne. Men når vi heller ikke havde nogle forurettede, er det vanskeligt, siger han. 

LÆS OGSÅ: Her er de 10 mest læste historier i 2019

- Men det havde da været hensigtsmæssigt, hvis vi havde mulighed for at tale med ægteparret.

Fagbladet 3F vil gerne spørge Rigspolitiet, hvorfor det tog politiet syv måneder at reagere på kokkens anmeldelse. Da sushikæden findes i flere politikredse, er det Rigspolitiets opgave at koordinere efterforskningen.

Rigspolitiet afviser dog at kommentere på konkrete sager.