Tæt på verden: Kinesere i Afrika ignorerer arbejdsregler

4. maj 2011
Kinesere kontrollerer 80 procent af produktionen i Zimbabwe, men er ligeglade med arbejdsregler, siger fagforeningsmand.

Kinesiske arbejdsgivere kontrollerer 80 procent af minedriften, byggeriet og produktionen i Zimbabwe. Og de er fuldstændig ligeglade med regler og beskyttelse af arbejderne.

Det siger Nathan Banda, der er ansvarlig for arbejdsmiljøarbejdet i Zimbabwes landsorganisation ZCTU.

”Vi kommer til byggepladser, hvor der ikke er toiletter, og hvor bygningsarbejderne arbejder uden beskyttelse”, siger Nathan Banda i et interview med Ulandssekretariaet.

"Lønnen er elendig, og hvis nogen brokker sig, så er der andre arbejdsløse, der står og venter på jobbene," siger han.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

De dårlige arbejdsforhold hos de kinesiske arbejdsgivere smitter af på de lokale arbejdsgivere. For dem handler det kun om at tjene penge, siger Banda.

Gået ned af bakke

Arbejdsmarkedslovene i Zimbabwe stammer fra den britiske kolonitid og bruges flittigt  af fagbevægelsen for at kræve forbedringer på virksomhederne. Men siden kineserne indtog Zimbabwe, er det gået nedad bakke.

”Nu er det også lokale arbejdsgivere, der bryder reglerne. Det sker overalt”, siger Banda.

Fagforeningsmanden var med, da bygningsarbejdernes fagforening for et stykke tid siden besøgte en byggeplads. Her havde den nationale boligfond ansat en kinesisk entreprenør til at stå for byggeriet af lejligheder.

Frygter at blive fyret

Arbejderne på byggepladsen berettede om misbrug, tæsk og løn, der ikke bliver udbetalt. En af arbejderne var faldet ned og slået sig. Hans arbejdsleder havde jaget ham væk fra byggepladsen uden løn.

Arbejderen kom tilbage efter en måned, fordi det var hans eneste mulighed for at tjene penge.

Ifølge loven kan arbejderne stoppe arbejdet, hvis det er farligt.

ZCTU har mellem 250.000 og 300.000 medlemmer og er den stærkeste kraft i oppositionen i et land, hvor arbejdsløsheden sidste år nåede 90 procent.

Landet er et af verdens allerfattigste og 70 % af befolkningen overlever ved at få fødevarehjælp fra nødhjælpsorganisationer.

Gør hvad de vil

I 2009 lykkedes det oppositionen at få foden ind. Landet ledes nu af Robert Mugabe som præsident og oppositionens MorganTsvangirai som premiereminister.

Reelt er det fortsat Mugabes parti, der sidder på magten for han kontrollerer hæren og politiet, siger Nathan Banda. Desuden har politikerne og mange af ministrene fra Mugabes parti aktier i de kinesiske virksomheder.

”Derfor kan de få lov til at gøre, hvad de vil”, siger Banda.

I øjeblikket presser Mugabe for et hurtigt valg senere i år. Han ønsker at generobre rollen som enehersker.

Kina på fremmarch i Afrika

Grunden til at der er så mange kinesere i Zimbabwe skyldes, at de vestlige lande i årevis ikke har kunnet handle med Zimbabwer på grund af økonomiske sanktioner mod præsident Mugabe og hans undertrykkende regime.

Siden kiggede Zimbabwe mod øst, og inviterede kineserne til at investere i Zimbabwe og mange andre afrikanske lande.

Hvor meget er svært at sige. Men sikkert er det, at Kinas engagement i Afrika foregår med forrygende hast.

I de sidste to år har Kina for eksempel givet flere lån til fattige lande, især i Afrika, end Verdensbanken, skriver The Economist.

Tavs befolkning

Befolkningen er tavs, fortæller Nathan Banda. Alle frygter, at den blodige vold fra valget i 2008 vil komme igen. Men tavshed kan være ildevarslende, siger han. Den kan være et tegn på, at der snart sker noget helt andet, siger Banda.

Han var i Danmark for at tale til 1. maj arrangementer i Haderslev, Horsens, Århus og Brønderslev.

Kilde: Ulandssekretariatet

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.