Den tidligere DF's formand, Pia Kjærsgaards, besøg til Taiwan affødte en protest fra Kina. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kina protesterede over DF-profil

12. feb 2020, 21:09
Folketinget skal have en fast procedure om at afvise pres fra fremmede magter, siger Jens Rohde (R), medlem af Folketingets Præsidium.

Det medførte en kinesisk protest til Folketinget, da Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard i oktober besøgte Taiwan. Det fremgår af et svar på en aktindsigt, skriver Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Mand sat bag tremmer - Slog offer i ansigtet med billardkugle

Kina mener, at Taiwan er kinesisk, og så derfor ikke mildt på Kjærsgaards besøg, som bl.a. omfattede et møde med den taiwanske præsident, Tsai Ing-wen.

I en telefonsamtale den 19. oktober mellem en repræsentant fra den kinesiske ambassade og Folketingets direktør blev der »udtrykt utilfredshed med, at man havde kunnet læse i taiwanske medier, at Pia Kjærsgaard under et besøg i Taiwan havde udtalt sig på en måde, som ambassaden fandt utilfredsstillende«, står der i et kort resume, som ikke omtaler, hvad Kjærsgaard sagde.

Kineserne fik at vide, at Kjærsgaard hverken havde repræsenteret Folketinget eller regeringen i Taiwan, og at man ikke kan instruere et folketingsmedlem i, hvem han eller hun mødes med.

Medlem af Folketingets Præsidium Jens Rohde (R) tager nu sagen op i præsidiet.

LÆS OGSÅ: Kendis i stor sorg - "Bange og nervøs"