Tæt på verden: Kina får lov til rovfiskeri

10. jun 2011
Kinesisk firma får fed fiskeriaftale i fattige Mauretanien. Fiskere og oppositionen er dybt kritiske. Tilhængere håber på ny fiskeindustri.

Et kinesisk firma Poly Hon Done Pelagic Fishery har scoret en fed aftale i Mauretanien.

Det ludfattige afrikanske land, der ligger ud til Atlanterhavet på højde med de Kanariske øer, har nogle af Vestafrikas bedste farvande for fiskeri.

Selv om flertallet af landets 2.6 millioner indbyggere sulter, har et flertal i parlamentet givet det kinesiske firma et licens på 25 år til havfiskeri.

Fiskeri er vigtigt i ørkenlandet, hvor kun 0.5 procent af jorden kan bruges til landbrug, og vandforsyningerne er meget sparsomme.

Håb om jobs og udvikling

Tilhængerne af aftalen fremhæver, at firmaet vil investere 750 millioner kr. i landet for at bygge en fabrik til forarbejdning af fisk, et produktionssted for traditionelle fiskerbåde samt et uddannelsescenter. Det vil skabe jobs og udvikling, lyder argumentet.

Mauretanien har i dag intet, der blot minder om en industriel fiskeproduktion.

Fiskere og oppositionen raser over aftalen, som de mener, er uigennemsigtig og ikke har indlagt en kontrolmekanisme af firmaets aktiviteter.

Fiskernes vrede gik så vidt, at de begyndte at smide æg ad tilhængere under den fem dage lange debat i parlamentet.

Nemt at overfiske

Derfor bliver det nemt for Poly Hon Done at overfiske uden at nogen gør noget ved det.

Problemet er, at landets farvande allerede er truet af overfiskeri, siger Cheikhany Ould Amar, leder af Mauretaniens industrifiskeriforening, til Reuters.

Oppositionens Saleck Ould Sidi Mahmoud kritiserer de mange skattefritagelser, som aftalen indeholder.

Ifølge aftalen skal Poly Hon Done ikke betale import told. Og i de fem første år er de fritaget for at betale skat på overskuddet, der svarer til 20 procent af deres investeringer.

Desuden kan firmaet ansætte op til 30 procent udlændinge, hvilket betyder, at lokalbefolkningen kun får del i nogle af de nye jobs.

Aftalen er et eksempel på kinesernes stormende fremmarch i Afrika.

Nupper ressourcerne

De vil have fingrene i kontinentets mange naturressourcer, lige fra landbrugsjord, fisk, mineraler m.v. og laver aftale efter aftale med afrikanske ledere, der er henrykte over investeringer, der ikke er vedhæftet krav om politiske og humanitære overvejelser.

Kinesiske fiskere har i flere år haft kæmpestore trawlere liggende og fisket ud for Mauretaniens kyster.

Også den Europæiske Union køber sig til fiskerikvoter i landet. Men der er tale om mindre aftaler og bedre betaling.

Hvert år modtager landets regering omkring 550 millioner kr for at give EU fiskerirettigheder. Det er lige så meget som den netop indgåede aftale, der varer i 25 år.

Vi anstrenger os

Fiskeri er et af de store erhverv i ørkenstaten Mauretanien. Det tæller for 10 procent af bruttonationalproduktet og står for 50 procent af landets eksportindtægter.

Fra den kinesiske ambassade i Mauretaniens hovedstad Nouakchott siger den økonomiske rådgiver Yang Poipoi til Reuters, at Poly Hon Done vil ansætte omkring 2.000 lokale, også selv om de ikke har nogen uddannelse.

Hun tilføjer, at ”vi kunne finde bedre fiskeriaftaler andre steder, men på grund af venskabet mellem Kina og Mauretanien, gør vi en ekstra indsats”.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.