Foto: Privat

Flygtning: Kig også på kommunale direktørers løn!

7. nov 2019

NETOP NU ER MINISTERLØNNINGERNE til debat. Hvor meget man må tjene som minister, og skal lønnen være som førhen, eller skal vi se bort fra den beslutning, som den afgående statsminister vedtog i 2010 om at barbere fem procent af ministrenes lønninger midlertidigt. Den nuværende statsminister vil kigge på sagen, men lønstigningen eller med andre ord tilbagevendingen til den gamle lønform er lige nu en del af finansloven, sagde hun til Danmarks Radio d. 31. oktober.

Når man ser på ministrenes årlige lønninger, hvor statsministeren vil få 1.574.372 kroner, finansministeren vil få 1.385.448 kroner, udenrigsministeren vil få 1.385.448 kroner og øvrige ministre kommer til at få 1.259.498 kroner om året, kan man få en tanke om, at de får en relativt høj løn i modsætning til, hvad resten af befolkningen normalvis tjener.

Ministrene gør et stort arbejde, men jeg ved ikke, om de yder større indsats end dem, der arbejder inden for jern- og metalindustrien
Mohamad Alnabhan, flygtning og studerende

DET KAN GODT VÆRE, at ministre yder en hårdere indsats, og at deres arbejde er ansvarskrævende. Der bliver sat fokus på deres personlighed og tilstedeværelse i offentligheden af både journalister, meningsdannere og befolkningen, og derfor arbejder de ikke under de almindelige og normale arbejdsrammer, som normale mennesker gør. Men man kan også se det på en anden måde, at politikerne er politisk ansvarlige for deres ministerium, men de er ikke ensomme, og de arbejder ikke alene.

LÆS OGSÅ: Flygtning til Mette F: Værn om retsstatens principper i stedet for at undergrave dem

En del af den parlamentariske styringskæde er forvaltningen, som beskæftiger sig med at hjælpe regeringen. Samtidig har ministrene særlige rådgivere, der nærmest rådgiver dem om alt fra, om det er bedre at spise ris om morgenen eller om aftenen. Med andre ord har de særlige og kvalificerede rådgivere, der belyser den politiske vej.

JEG ANERKENDER, at ministrene gør et stort arbejde, men jeg ved ikke, om de yder større indsats end dem, der arbejder inden for jern- og metalindustrien eller end stålværksarbejdere eller bryggeriarbejdere. Så hvis det handler om hårdhed, bør disse medarbejdere også tjene som ministre og politikere, men jeg er godt nok klar over, at den ulighed findes - fred være med det.

Hvis man kaster et blik på de kommunale økonomiske anliggender, er lønningerne endnu højere end ministrenes løn. Ifølge lokalavisen i Aarhus, kan man se, at stadsdirektøren, altså kommunaldirektøren, i 2018 fik 1.852.516 kroner som grundløn, men hvis man medregner pensionen og de andre omkostninger, blev der brugt 2.292.577 kroner i årlige lønudgifter.

LÆS OGSÅ: Debattør til Naser Khader: Tag en tudekiks, og stop med at ævle for meget

Hvis man kigger på andre direktører i kommunen, som varetager andre politiske områder, er tallet en lille smule mindre, og det betyder, at mange af dem i realiteten tjener mere end statsministeren.

Jeg er ikke direktør i kommunen, og derfor ved jeg ikke præcis, hvad disse direktører beskæftiger sig med, som kan være årsagen til den høje løn, men jeg kan forholde mig til, at de sikrer et godt og tillidsfuldt samspil med kommunens politiske ledelse og med at være ansvarlig for betjening af byrådet og politiske udvalg. At de skal sikre, at kommunens årlige budget rent faktisk bliver overholdt, og så er der andre politiske opgaver.

LÆS OGSÅ: Flygtning og debattør: Vil Mette F. også være statsminister for mig

Man skal heller ikke glemme, at direktørerne heller ikke arbejder alene, fordi der findes en lang stribe af velmenende medarbejdere, der arbejder i den kommunale forvaltning, hvor de udmønter kommunalbestyrelsens beslutninger i praksis.

Det giver anledning til ikke kun at se på, om ministrene får høj løn, men også om kommunale direktører gør det samme.