Khader: Aamund spiller fallit

16. okt 2009
Erhvervsmanden Asger Aamunds ide får en kurv af regeringspartierne V og K selvom det netop er regeringen, der har bedt Aamund om gode råd

"Det er en falliterklæring at opgive en hel gruppe indvandrere."

Så klar er meldingen fra de konservatives integrationsordfører, Naser Khader, til  Asger Aamunds forslag om at droppe indsatsen overfor ældre, langtidsledige indvandrere i forstædernes ghettoer. Aamund er  formand for udvalget 'Center for Boligsocial Udvikling'.

For Naser Khader er det en hel forkert måde at gribe integration og beskæftigelse an på.

"Det er det, der har været fejlen i integrations-politikken hele vejen igennem: At man har set på grupper i stedet for individer," forklarer han og fortsætter:

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

V og K er enige

"Det handler om at se på, hvad folk kan, i stedet for at fokusere på, hvad de ikke kan. Der kan godt være individer i gruppen af midaldrende indvandrere, som aldrig kan komme på arbejdsmarkedet, men det bliver man nødt til at vurdere individuelt."

Også i det andet regeringsparti, Venstre, er der uenighed i forhold til Aamund, som ellers er udpeget netop af regeringen.

"Vi har jo set under højkonjunkturen, at selv folk med meget begrænsede forudsætninger har kunnet få fodfæste på arbejdsmarkedet," siger arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg.

Overambitiøst

Erik Bonnerup, der ledede Nyrup-regeringens "Tænketank for udfordringer i integrationsarbejdet" i 1990'erne, ser helt anderledes på ideen.

"Jeg er meget enig med Asger Aamund, og vi sagde det samme i tænketanken for flere år siden," siger han.

"Det er overdrevet ambitiøst at forsøge at få den gruppe mennesker ind på arbejdsmarkedet. Man ender bare med at give dem en dårlig tilværelse og bruge en masse penge, som kunne være blevet brugt meget bedre på børn og unge. Der er man til gengæld efter min mening alt for lidt ambitiøs," siger han.

Alle kan ikke

Asger Aamunds tanker finder også støtte hos socialrådgiver Hanne Reintoft.

"Det er jo nærmest pinagtigt at høre på den fikse ide, at alle kan komme ind på arbejdsmarkedet, for det kan de jo ikke," siger hun til Avisen.dk.

Hun mener, at de mange langtidsledige indvandrere kunne få en meget bedre tilværelse, hvis man lod dem være i fred.

"Men det er vigtigt, at de får en ydelse, som de rent faktisk kan leve af, og at der ikke bliver set ned på dem, der modtager den," slår hun fast.