Tæt på verden: Kenyas rigeste mand anklaget for grusomheder

24. jan 2012
To præsidentkandidater anklages af domstolen i Haag for overgreb imod menneskeheden.

Kenya vågnede i dag op til nyheden om, at fire af landets ledende mænd, heraf to præsidentkandidater, er anklaget for grusomheder af den Internationale Domstol i Haag, ICC.

Anklagerne imod de fire, blandt dem sønnen af landets første præsident og nationalhelt, Jomo Kenyatta, er overgreb imod menneskeheden. Uhuru Kenyatta er kandidat til at blive Kenyas næste præsident.

Kenyatta ligger i meningsmålinger lige efter den siddende premierminister Raila Odinga, der fastholder, at han blev snydt ved sidste valg.

Volden skete i forbindelse med optøjer efter Kenyas meget kontroversielle valg i 2007, hvor over 1.100 mennesker mistede livet i organiserede angreb på visse befolkningsgrupper.

Over 300.000 blev drevet fra hus og hjem. Nogle tal for dræbte og fordrevne er højere.

Anklagede

Det er sandelige ikke hvem-som-helst, ICC anklager for ansvar i de mange drab, der flest blev foretaget af grupper af unge mænd med håndvåben som macheter.

Det er Uhuru Kenyatta, landets rigeste mand, der skal for retten. Lige nu er han vicepremierminister og tidligere finansminister. Han leder landet største etniske gruppe, kikuyuerne.

Også anklaget er William Ruto, udfordrer fra oppositionen. Han har været undervisningsminister og repræsenterer den etniske gruppe, kelenjin.

Det var de to grupper, der angreb hinanden efter valget. Andre mindre etniske grupper var også mål for vold. Det var især tilhængere af Odingas Orange Demokratiske Bevægelse, der blev dræbt.

Også anklaget er en indflydelsesrig radiovært og en højtstående embedsmand. Alle skal møde op for retten i september. Undersøgelser imod andre vigtige personer, som politichefen, har ikke ført til anklager.

[pagebreak]Reaktioner

Det er tidligt at sige noget om reaktionerne. Internationale medier beretter, at finansmarkederne holder vejret for at se, hvad der sker. I første omgang blev Kenyas valuta styrket, fordi optøjer ikke er begyndt.

Alle fire anklagede har på forhånd sagt, at de vil appellere domstolens beslutninger, hvad de så end bliver. Begge politikere agter at stille op til Kenyas næste præsidentvalg, uafhængigt af domstolens handlinger eller beslutninger.

At skulle stille op for ICC og lytte til voldsomme anklager er ikke godt for de to præsidentkandidaters image, må man forvente. Næsten valg er i marts 2013.

Blokering af ICC

De fire mænd er ikke arresterede og vil være på fri fod med mindre de sætter gang i nye uroligheder. ICCs anklager udtaler, at politikere i Kenya har stået bag sabotage af enhver seriøs undersøgelse af de ansvarlige bag volden.

Kenyanske folkevalgte politikere har ifølge The New York Times forsøgt at trække Kenya ud af den internationale traktat, der etablerede domstolen for at undgå anklager mod landets ledere.

Andre afrikanske ledere har forsøgt at få ICC til at droppe sine undersøgelser.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.