Kendt sandwichkæde afviser ældre jomfruer

27. jul 2012
Aarhusiansk sandwichkæde diskriminerer både yngre, ældre og hjemmeboende ansøgere. Afviste ansøgere kan få 25.000 kroner

Anettes Sandwich har godt nok været kåret som ”Byens Bedste Sandwich” i Aarhus. Men de kunne også vinde på "Årets værste ansættelsespolitik". Kæden bryder nemlig loven mod diskrimination.

Fastfood-kæden, der har syv caféer, formår i ét jobopslag at diskriminere både yngre, ældre og hjemmeboende ansøgere. Anettes Sandwich søger kun 20-26-årige, der er flyttet hjemmefra.

Aldersbegrænsningen er strid med forbuddet mod aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet, fastslår Rune Asmussen, advokat i Juridisk Sekretariat, 3F.

"Der er så vidt jeg kan se tale om direkte diskrimination, hvilket betyder, at arbejdsgiveren ikke kan argumentere sig sagligt ud af annonceringen," siger han.

Men ejerne af kæden har også et problem, fordi de kun vil have ansøgere, der er flyttet hjemmefra.

Må ikke bo hos mor og far

Advokat Rune Asmussen mener, der er tale om indirekte diskrimination. Altså en bestemt praksis eller regel, der gælder for alle, men som især rammer en gruppe – i det her tilfælde typisk yngre ansøgere.

Anettes Sandwich er ejet af ægteparret Niels Jørgen Rasmussen og hans kone Anette F. Rasmussen, der har lagt navn til butikkerne.

Niels Jørgen Rasmussen er overrasket over kritikken, da kæden har brugt den samme jobannonce i otte år.

"Vi sætter alder på, fordi det er dem, der passer ind i teamet. I stedet for nogen på 65 år, der skal stå sammen med nogen unge studerende. Det siger sig selv, at det ikke er det bedste team. Det behøver jeg ikke forklare," siger han

Normalt siger man vel, at det er godt med aldersspredning på en arbejdsplads?

"Det er det da også, vi er jo selv ældre, Anette og jeg."

Men I søger kun unge?

"Det er vores erfaring og opfattelse, at det giver det bedste team. Der er ikke nogen, vi ikke ansætter. Vi tager de bedst egnede. Vi har også haft nogen på 30 år til samtale.

Men I ansatte dem ikke?

"Nej, for det var ikke de bedste."

Han mener jobannoncen er en vejledning ud fra, hvad han og Anettes F. Rasmussen ved, der virker godt. Når ansøgerne skal være flyttet hjemmefra er det," fordi de så har lært at vride en karklud".

"Men ellers lærer vi dem det. Jeg vil godt sige, at du skal ikke skrive, at vi diskriminerer nogen. Vi har ikke afvist nogen på grund af religion, hudfarve eller at de bor hjemme. Hvis nogen er kvalificeret, vil vi ansætte dem. Vi har både nogen på 18 og på 27 år.

Nej til 45-årig smørrebrødsjomfru

Det er jo heller ikke den store afvigelse fra 20-26 år, som I skriver i annoncen. Hvis jeg er en smørrebrødsjomfru på 45, så bliver jeg jo ikke ansat?

"Det er dem, vi føler er kvalificeret til vores type butik. Det er os, der vurderer det," siger Niels Jørgen Rasmussen.

Efter Avisen.dks henvendelse har han har nu ændret jobannoncen.

Advokat Rune Asmussen fra 3F siger, at afviste ansøgere vil kunne gå til domstolene gennem deres fagforening eller i Ligebehandlingsnævnet, hvis de mener, de ikke fik job i Anettes sandwich på grund af alder eller fordi de er hjemmeboende.

I lignende sager, der er blevet vundet, har afviste fået op til 25.000 kr.

Det siger loven

Fra Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet:

Det må ikke ved annoncering angives, at der til ansættelse eller erhvervsuddannelse søges eller foretrækkes en person af en bestemt race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering eller national, social eller etnisk oprindelse eller med en bestemt alder eller med handicap. Det må heller ikke angives, at der ikke ønskes en person med de i 1. pkt. nævnte kendetegn.

Kilde: retsinfo.dk