Kendt kæde i konflikt med medarbejderne

21. jan 2014, 08:33
Kæden Letz Sushi har i 11. time trukket sig fra forhandlingerne med medarbejderne om en overenskomt. Vi er dybt skuffede. Vi havde nærmest en underskrift, siger talsmanden.

“De ansatte er blevet rullet som den laks, de serverer”

Sådan lyder budskabet fra de medarbejdere, der kæmper for at få Letz Sushi-kæden til at skrive under på en overenskomst med 3F. De ansatte i den populære restaurant-kæde, hvoraf mange er unge, kræver løn under sygdom og pension.

Omkring jul og nytår var der intense forhandlinger mellem parterne. Men indehaver af Letz Sushi, Louise Ertman Baunsgaard, har altså trukket sig.

“Vi havde nærmest en underskrift. Da vi udsendte et varsel om konflikt nytårsaften, kom der gang i meget seriøse forhandlinger med Horesta. Men arbejdsgiveren meddelte os i fredags, at der ikke er råd til at indgå overenskomst,“ siger de ansattes talsmand Ulrik Frost til Avisen.dk. Han har arbejdet hos Letz Sushi i seks et halvt år.

Ifølge 3F er det 30 medarbejdere, der arbejder for at få en overenskomst. Og de er godt trætte af forløbet, siger Ulrik Frost.

“Vi er frygteligt skuffede. Vi har haft uendeligt mange forhandlinger og troede, hun havde forstået alvoren, og så får vi den her kedelige meddelelse. Jeg forstår ikke, at man kan udvide så meget, som man gør og så alligevel ikke have råd til at give de ansatte ordentlige forhold."

Skal rette op på minus

Med udvidelse henviser Ulrik Frost til, at Letz Sushi-kæden for nylig fusionerede med Dondon. Letz Sushi havde sidste regnskabsår et overskud på en halv million kroner, mens Dondons resultat var på minus syv millioner kroner.

Det er det underskud, Letz Sushi nu skal rette op på, og det er indehaver Louise Ertman Baunsgaards forklaring på, hvorfor man ikke her og nu vil imødekomme de ansattes krav.

“Jeg har måttet afslå at indgå overenskomst på nuværende tidspunkt. Vi er fusioneret med en anden virksomhed, som lavede underskud sidste år, og jeg er nødt til at have et overblik over økonomien. Jeg er interesseret i at bevare de 150 arbejdspladser, vi har. Jeg forsøger at drive en virksomhed forsvarligt," siger Louise Ertman Baunsgaard til Avisen.dk og fortæller, at hun først kan tage sagen op igen efter sommerferien.

Hvorfor ikke bare indgå den aftale med det samme, og få ro til at drive virksomheden?

“Jamen vi har allerede hævet mindstelønnen til 115 kroner. Vi er på vej til at imødekomme nogle af kravene og har en god dialog om, om vi på den korte bane kan lave forbedringer. Vi har afskaffet standby-vagter, som flere ikke var glade for, og er lydhøre over for andre forslag," siger Louise Ertman Baunsgaard.

De medarbejdere, der har meldt sig ind i 3F og kæmper for at få blandt andet pension og tillæg, føler, at sagen allerede har været trukket rigeligt i langdrag. Ifølge Ulrik Frost er de i gang med et større organiseringsarbejde og er “klar til en aktion.”  Hvad den indebærer, vil han ikke sige.