Kend din hovedpine og tag livet af den

9. jul 2012
For lidt kaffe eller for mange hovedpinepiller? Se her, hvorfor du måske har hovedpine, og hvad du kan gøre ved det.

Hver tiende dansker har hovedpine mindst en gang om ugen. Så render du lige nu rundt på jobbet eller i ferielandet med et dunkende kranium, er du ikke alene.

Når det gælder om at dæmme op for hovedpine, kommer man generelt langt med motion, søvn, sund kost, ordentlige arbejdsstillinger og ikke for meget alkohol.

Er hovedpinen hyppig, så er der god grund til at prøve at finde ud af, hvorfor den er der, og ikke bare klare smerten med et par Pinex - som i øvrigt kan gøre problemet værre.

"Det bedste, man kan gøre, er at forsøge at finde frem til årsagen og så sørge for at få gjort noget - for eksempel at skabe en god arbejdsstilling, få passende med søvn, undgå alkohol og rygning og prøve ikke at blive for stresset," siger professor og overlæge Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter, Glostrup Hospital.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

6 gode grunde til hovedpine

For meget kaffe: Er du vant til at drikke store mængder kaffe, kan du blive afhængig af koffein. Bryder kaffemaskinen sammen, så kan man faktisk få abstinenser. En del af de symptomer kan være hovedpine.

Det kan du gøre: Trap kaffeforbruget ned over en periode.

Bøvl med manden, konen, børnene, jobbet: Bekymringer, skænderier og enhver form for stress kan sætte sig i kraniet som en smertefuld dumken.

Det kan du gøre: Tag problemerne alvorligt og giv dig tid til at tænke igennem, hvad du kan gøre for at ændre situationen.

For mange hovedpinepiller: For mange hovedpinepiller eller anfaldsmedicin mod migræne kan føre til tilbagevendende hovedpine. Indtagelse af smertestillende medicin mere end to eller tre dage om ugen kan i sig selv fremprovokere kronisk hovedpine. Det anslås, at mellem 55.000 og 100.000 danskere lider af medicinfremkaldt hovedpine.

Det kan du gøre: Drop medicinen eller trap gradvist ned - det vil oftest medføre  færre migræneanfald og mere kontrollerede hovedpinesmerter.

Forkert arbejdsstilling: Forkerte arbejdsstillinger er en af de hyppige årsager til spændingshovedpine - noget som 115.000 danskere hver dag har, fra de vågner, til de går i seng.

Det kan du gøre: Spænd ud, tjek de daglige vaner, tal med din sikkerhedsrepræsentant om, hvad I kan gøre.

Tømmermænd: Rygning, søvn- og væskemangel (også kendt som tømmermænd) kan give hovedpine.

Det kan du gøre: Det ved du jo godt…

Migræne: Migræne er en sygdom, og hovedpine er bare en af mange symptomer. Når det er værst, kan migræne invalidere den syge i flere dage ad gangen. En europæisk undersøgelse har vist, at migrænikere havde næsten 20 dages sygefravær om året.

Det kan du gøre: Nogle får ikke den medicin, der kunne hjælpe, ligesom man kan gøre meget for at forebygge anfaldene. Gå til læge, hyppige måltider, regelmæssig søvn er noget af det, der kan lindre.

Klyngehovedpine (Horton's hovedpine): Horton's hovedpine eller  klyngehovedpine refererer til en speciel type hovedpine, som optræder i klynger, det vil sige flere gange dagligt i nogle få uger, hvorefter den svinder igen. Klyngehovedpine er en af de sværeste former for hovedpine, den sidder bag det ene øje og ledsages af tåreflod, rødt og hængende øje og rastløshed. Angives at være 100 gange mere intens end et migræneanfald.

Det kan du gøre: Tal med dine læge.

Hovedpine kan i det hele taget være symptom på sygdom. Så søg læge, hvis du er i tvivl.

Hovedpiner i tal

• 98 procent af alle voksne danskere har på et eller andet tidspunkt i livet oplevet hovedpine.

• Hver 4. kvinde og hver 10. mand har eller har haft migræne.

• 10 procent af befolkningen har hovedpine en eller flere gange om ugen.

• Tre procent af befolkningen lider af kronisk hovedpine, det vil sige hovedpine hver eneste dag eller mere end hver anden dag året igennem.

• Hovedpine og migræne er årsag til 20 procent af al sygefravær.

Kilde: professor Rigmor Jensen, Dansk Hovedpinecenter