Kejsersnit sprang op men alle havde travlt

20. jul 2010
Rapport afslører fare for mødre og babyer på landets største fødeafdeling, fordi jordemødrene stresser.

Underbemanding på landets største fødeafsnit på Hvidovre Hospital har skabt så meget stress, at flere fødsler har været tæt ved at ende galt.

I en alarmende rapport fra Arbejdstilsynet beretter jordemødre om en baby med vejrtrækningsproblemer, der ved en fejl sendes for tidligt hjem.

Og om nyuddannede, der kastes ud på dybt vand, og bruger vigtig tid i akutte tilfælde på at finde erfarne kollegaer, de kan spørge til råds.

I et tilfælde var et barn ved at miste livet, fordi personalet var optaget til anden side.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Der kom en fødende, der tidligere har fået kejsersnit og havde smerter fra arret, og havde brug for ekstra opmærksomhed, så arret ikke sprang op. Hun måtte vente, fordi en anden fødende kommer ind på afdelingen og har brug for akut hjælp. Det resulterer i, at arret alligevel går op, og barnet er ved at dø."

Stadig frustrerende

Ifølge tillidsmændene er forholdene blevet bedre. Men forude venter nye sparerunder.

"Til tider er der stadig tale om kaotiske og frustrerende forhold. Besparelser betyder, at vores normering er for lav. Det er klart, at det går ud over kvaliteten af vores arbejde," siger tillidsmand Johanna Ahrendt og sikkerhedsrepræsentant Henriette Mørkholm fra Hvidovre Fødeafsnit.

Ledelsen erkender

Ledelsen på Hvidovre Hospitals fødeafsnit erkender problemerne over for Arbejdstilsynet i rapporten.

"Det er korrekt, at der igennem de sidste 2 år har været et enormt arbejdspres. Der har været et stigende antal fødsler...og ....det har været svært at skaffe jordemødre på grund af manglende uddannelseskapacitet," står der i rapporten.

Ledelsen bekræfter, at der i 2009 var for få til arbejdet.

Travlhed giver flere fejl

"Det er klart, at der vil ske flere hændelser, hvis der er for travlt for tit og for få hænder. Og det var der på daværende tidspunkt. Om de hændelser, som beskrives i rapporten skyldtes for få hænder har vi ikke undersøgt nærmere," siger Marianne Skovby Rasmusson, der er chefjordemoder på fødeafsnittet på Hvidovre Hospital.

Hun oplyser, at afdelingen i år har fået flere ansatte, og at problemerne derfor er blevet færre.

Kun et spørgsmål om tid

Landsforeningen for Støtte ved Spædbørnsdød kalder rapporten chokerende.

"Rapporten er alarmerende. Det må være ulideligt at være ansat under sådanne vilkår. Der er for mange fejl, hvor det har været tæt på at gå galt. Det er kun et spørgsmål om tid, før det faktisk går galt," siger sekretariatschef Michael Esmann.

Foreningen Forældre og Fødsler er også oprørt.

"Vi er forfærdede over, at det står så grelt til, at ansatte selv fortæller om livstruende situationer. Vi frygter, at det står lige så slemt på andre hospitaler på grund af besparelserne," siger kommunikationschef Ina Clausen.

Hvidovre får bundkarakter

I en undersøgelse af 2511 fødende kvinders tilfredshed med hospitalerne i hovedstadsregionen fra sidste år, scorer Hvidovre da også lavt.

Godt 21 procent af kvinderne oplevede, at det samlede forløb på Hvidovre var enten dårligt eller virkelig dårligt. Kun Rigshospitalet vurderes ringere.

Jordmødre fortæller:
  • En ansat beskriver: 'komplicerede fødsler varetages jo normalt kun af jordemødre med erfaring og dette er et stort problem - at jeg som mindre erfaren må stå i det arbejdspres det er, når der opstår komplikationer under en fødsel og ikke kan få hjælp af en erfaren'....'Vi mangler erfaring og kompetence. Det er stressende for os'."
    Kilde: Citat fra Arbejdstilsynets rapport om arbejdsforholdene på Hvidovre Hospital.