Tæt på verden: Katastrofekurs: 3 millioner børn sulter ihjel

17. jun 2013, 13:00
Britiske David Cameron insistrerer på, at nu kan det være nok med underernæring og unødvendig børnedød og lidelser. Han går selv foran.

Når de otte rige landes ledere mødes mandag-tirsdag i Nordirland er der rigtig mange, der håber og forventer, at de tager global sult og fejlernæring dødsens alvorligt. Trods løfter om flere penge skal der meget mere til for at redde mange børns liv.

Utilstrækkelig kost er i henhold til det lægevidenskabelige tidsskrift The Lancet den grundlæggende årsag til 3,1 million børns død. Det svarer til næsten halvdelen (45 procent) af alle dødsfald blandt børn under fem år.

I sig selv er det forbløffende, at de velhavende tillader så mange børn af sulte eller få livslange skader i form af hæmmet vækst, når det nu kan undgås. Antallet af væksthæmmede børn er 165 millioner, anslår tidsskriftet. Det samme tal er FNs UNICEF kommet frem til.

Det er bevist muligt at gøre noget radikalt ved underernæring, hvilket er set i lande som Brasilien og Rwanda. Daniel Silva Balaban, en leder af FNs fødevareprogram og medansvarlig for Brasiliens succes udtaler til avisen Guardian, at spørgsmålet om sult er politisk og ikke økonomisk.

Kampagnen gav penge

For en uge siden samledes 45.000 briter i en massiv demonstration herom i London. Demonstrationen var arrangeret i fællesskab af fire sværvægtere indenfor udvikling og bistand til børn, UNICEF, Oxfam, Save the Children (Red Barnet) og Christian Aid og 200 andre NGO'er, beretter Guardian.

Aktiviteten faldt sammen med premierminister David Camerons sult-topmøde, der skulle sætte emnet på dagsordenen. Det lykkedes at få 24 lande og 28 firmaer til at melde sig i kampagnen med midler.

Og resultatet blev, at der blev lovet over 4 milliarder dollars op til år 2020 til at afhjælpe underernæring blandt børn. Det svarer til en fordobling af de afsatte midler hvert år fremover. De største pengebeløb kom fra Storbritannien og EU.

Stadig ikke nok

Det overraskende store beløb vil komme 500 millioner gravide kvinder til gavn og vil forhindre 20 millioner børn at få hæmmet vækst og forbedre tilstandene for millioner. Hidtil har særlig fødevarehjælp til gravide og små børn kun modtaget 0,4 procent af al international bistand.

Selv om der kom mange penge på bordet, er det slet ikke nok til at reducere antallet af unødvendige dødsfald med en million små mennesker. Det vil kræve knap 10 milliarder dollars om året til brug i 34 lande, hvor problemerne er særligt omfattende.

Og så handler det jo ikke udelukkende om småbørn men også om deres mødre, der af samme grund dør unødigt under graviditet og fødsler eller får for små og svage babyer.  Helt elementære mangler i mødrenes ernæring skader både mor og barn.

Skaderne ved fejl- og underernæring sker ikke kun på mødre og børn men på samfundene. Det anslås, at de ramte fattige lande i Afrika og Asien taber noget nær 11 procent af deres nationalprodukter af samme grund. Flere fattige lande som Malawi, Burkina Faso og Elfenbenskysten har erklæret sig rede til at investere langt mere i ernæring fremover.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.